Jurnalul festivalului 2020

Având sloganul ”Plimbă-ți masca pe Strada de C`Arte,  Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” București (BCUB), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române București și Fundația Universitară ”Carol I”, organizează ediția a IX-a a Festivalului urban Strada de C`Arte. Respectând toate măsurile de protecție, în contextul pandemic, ediția din acest an vine, poate mai mult ca niciodată, în întâmpinarea nevoii de cultură și artă a bucureștenilor și nu numai.

Organizatorii au grijă ca toți participanții la festival să fie în siguranță, astfel că pentru evenimentele care au loc în interiorul clădirii BCUB sunt oferite măști de protecție și sticluțe cu dezinfectant, brand-uite cu însemnele vizuale ale festivalului.

Traseele de intrare și ieșire din sălile în care vor avea loc evenimentele indoor sunt marcate în așa fel încât participanții să poată evita aglomerația. Tot ce trebuie să facă aceștia este să urmeze semnele.

În zona pietonală de lângă statuia lui Carol I este amplasat standul ”Ia o carte, ca să ai parte!”, oferit de Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Centrală Universitră ”Carol I”.

Tot lângă statuia ecvestră este amplasată și expoziția ”Anul 1989 în bandă desenată europeană”, o expoziție oferită de Muzeul Național de Istorie Brașov.

La Galeria Galateca, aflată la parterul clădirii BCU, cu intrare din strada C.A. Rosetti, poate fi vizitată și expoziția ”Bios”.

Miercuri, 23 septembrie 2020

Aula BCUB

Miercuri, 23 septembrie 2020, în Aula Bibliotecii, a avut loc avanpremiera festivalului, printr-un recital George Mihăiță & Horațiu Mălăele.

Mireille Rădoi, Directorul General al BCUB

”Sunt fericită și emoționată. Până acum, anul acesta, sala și scena de față au fost goale. Suntem la primul eveniment. Am îndrăznit să organizăm și ediția a IX-a a festivalului. Respectăm toate regulile, păstrăm distanța și purtăm mască pe toată perioada acestei seri. Este avanpremiera cu doi oameni pe care eu îi iubesc, pe care și dumneavoastră îi iubiți. Sunt fericită că au acceptat să facă parte din festivalul nostru și sunt sigură că o să ne bucure inimile și ne vor ajuta să uităm puțin de haosul în care trăim de șase luni”, a spus, în deschiderea evenimentului, Mireille Rădoi, Directorul general BCUB.

Actorul George Mihăiță

Primul care a urcat pe scenă a fost actorul George Mihăiță. Cu umorul său inconfundabil, a recitat din opera mai multor autori români, printre care și nemuritorii Marin Sorescu și Nichita Stănescu. Bucuros că și anul acesta își poate sărbători ziua de naștere pe scena Aulei BCUB și amintindu-și de volumul ”Mihăiță. Amintirea unei vieți”, de Doina Papp, apărut la Editura Tracus Arte și lansat, în 2018, pe aceeași scenă, George Mihăiță a chemat alături, pentru câteva momente, doi poeți de care îl leagă multe amintiri frumoase.

Dan Mircea Cipariu & George Mihăiță
Bogdan O. Popescu & George Mihăiță

Managerul cultural Dan Mircea Cipariu și  medicul Bogdan O. Popescu, căci despre ei este vorba, alături de alți trei poeți: Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț și Dan Pleșa, au lansat singura carte (volumul de versuri ”Marfă”) apărută vreodată la editura Salut înființată, în anii `90, de George Mihăiță.

Actorul Horațiu Mălăele

Un alt titan al scenei, actorul Horațiu Mălăele, a acceptat invitația de a urca pe scenă în avanpremiera festivalului. Cu un umor când subtil, când extrem de evident, pe un ton voit plat, în contrast cu textele extrem de amuzante, Mălăele a făcut să dispară distanța emoțională dintre public și scenă dar, în același timp, a reamintit tuturor celor prezenți de ce este un actor atât de important pentru teatrul românesc.

Joi, 24 septembrie 2020

Joi, în deschiderea oficială a ediției cu numărul IX a Festivalului Strada de C`Arte, în Aula Bibliotecii Universitare ”Carol I” din București a avut loc Gala Premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România pentru anul 2018.

Diploma de Excelență a fost acordată dlui. prof. univ. dr. ing. Dan Șchiopu, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, pentru întreaga activitate științifică și academică, precum și pentru împlinirea vârstei de 90 de ani.

Academia Oamenilor de Știință din România este continuatorul și unicul legatar al Academiei de Științe din România care a funcționat în perioada 1935-1948 și al Asociației Oamenilor de Știință din România, înființată prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1012 din 30 mai 1956. În prezent, conducerea Academiei are următoarea componență: Adrian Badea, președinte; Doina Banciu, vicepreședinte; Delion Doru-Sabin, vicepreședinte; Andea Petru, secretar științific.

Premii:

Secțiunea științe matematice

Premiul ”Dimitrie Pompeiu” a mers la Constantin P. Niculescu și Lars-Erik Persson pentru cartea ”Convex Functions and Their Applications”, CMS Books in Mathematics vol. 23, XVII + 415 pp, Springer International Publishing AG, 2018.

Secțiunea Științe Fizice

Premiul ”Șerban Țițeica”: Dumitru Mihalache, Virgil Băran, Bogdan Constantinescu, Onuc Cozar, Dan Dascălu, Alexandru I. Nicolin, Aureliu Săndulescu, pentru lucrarea ”The Founders of Modern Physics in Romania as Seen from the Archive of Revue Roumanie de Physique”, publicată în Romanian Journal of Physics, vol. 63, 113, la Editura Academiei Române, București, 2018.

Secțiunea Științe Tehnice

Premiul ”Hermann Oberth” a fost acordat lui Tudor Deaconescu pentru cartea ”Pneumatică aplicată”, Editura Lux Libris, Brașov, 2018.

Premiul ”Martin Bercovici” a fost acordat lui Mircea Ignat pentru cartea ”Initiation into the Scientific Research”, Editura Electra, București, 2018.

Premiul ”Gogu Constantinescu” a fost oferit lui Radu Cornescu pentru cartea ”Arh. Victor Ștephănescu între stilul nțional și modernism”, Editura ”Andrei Șaguna”, București, 2018.

Secțiunea Științe Economice, Juridice, Sociologie

Premiul ”Anghel Rugină” a fost acordat Alinei Mihaela Dima (editor) pentru cartea ”Doing Business in Europe: Economic Integration Processes, Policies and the Business Enviroment”, Springer International Publishing AG, 2018.

Premiul ”Tudor Popescu” a mers către Verginia Vedinaș pentru cartea ”Tratat teoretic și practic de drept administrativ, vol. I-II”, Editura Universul Juridic, București, 2018.

Secțiunea Filosofie, Teologie și Psihologie

Premiul ”Constantin Noica” a fost primit de către Adrian Gorun pentru cartea ”Pedagogie și doctrine pedagogice”, Editura Universitaria, Craiova, 2018.

Secțiunea Științe Istorice și Arheologice

Premiul ”Gheorghe Buzatu” pentru anul 2018 le-a revenit lui Valeriu Avram și Marius-Adrian Nicoară, pentru cartea ”În zbor, spre Marea Unire”, Editura Alpha MDN, Buzău, 2018.

Premiul ”Grigore Gafencu” i-a fost acordat lui Iulian Rusanovschi pentru cartea ”Războiul monumentelor. Soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria din perioada 1918-1944”, Editura Cu Drag, Chișinău, 2018.

Premiul ”Dimitrie Cantemir” a fost primit de Ioan Vlad pentru cartea ”Brașovul și Marea Unire”, vol. I-III, Editura Pastel, Brașov, 2018.

Premiul ”Andrei Oțetea” le-a fost acordat lui Ioan Cristescu, Mireille Rădoi și Adinei Berciu Drăghicescu pentru volumul ”Eroinele României Mari. Destine din linia întâi”, apărut la Editura Muzeului Național al Literaturii Române, în 2018.

Cu această ocazie, Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, a spus câteva cuvinte despre această a IX-a ediție a Festivalului, modul în care a crescut în toți acești ani, fiind un eveniment așteptat și dorit de bucureșteni.

Premiul ”Aurelian Sacerdoțeanu” i-a revenit lui Laurențiu-Ștefan Szemkovics pentru cartea ”Documente de la Constantin Brâncoveanu referitoare la Mănăstirea Brâncoveni și la localități din județele Olt și Romanați (1688-1713)”, apărută la Editura Episcopiei Slatinei și Romanaților, Slatina, 2018.

Secțiunea Știința și Tehnologia Informației

Premiul ”Ștefan Odobleja” le-a fost acordat editoarei Ruby Srivastava pentru cartea ”Recent Development in Optoelectronic Devices” și Andreei Rodica Sterian pentru capitolul ”Nonlinear Dynamics in Optoelectronic Structures with Quantum Well”, Editura InterchOpen, 2018.

Secțiunea Științe Militare

Premiul ”Mareșal Constantin Prezan” le-a revenit lui Florian Tucă, Cristache Gheorghe și Eugen Siteanu pentru cartea Monumente și însemne memoriale dedicate eroilor români din Marele Război de Reîntregire Națională”, Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, București, 2018.

Premiul ”Valentin Arsenie” a fost acordat lui Gheorghe Boaru și Iulian Marius Iorga pentru cartea ”Securitatea sistemelor informaționale militare”, Editura Universității de Apărare Națională ”Carol I”, București, 2018.

Lamia Beligan și Răzvan Oprea

De la ora 19.00, în Aula BCU, actorii Lamia Beligan și Răzvan Oprea au susținut un recital, fiind îndelung aplaudați la final.

Lamia Beligan
Răzvan Oprea

Ei au recitat din Eminescu, Shakespeare și nu numai, seara fiind încheiată cu un poem de suflet, oferit publicului de către Lamia Beligan, scris de poeta Liliana Ursu.

Vineri, 25 septembrie 2020

Vineri, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) ”Carol I”, a avut loc dezbaterea ”Rolul bibliotecilor în noua paradigmă digitală de învățare”, organizată de BCU, Academia Oamenilor de Știință din România și Comisia Națională a Bibliotecilor. Discuția a fost moderată de prof. dr. ing. Doina Banciu și conf. univ. dr. Mireille Rădoi. În sală și prin live streaming au participat la dezbatere mai mulți directori de biblioteci.

În cadrul acestui eveniment a fost lansată și cartea ”Educație prin E-learning”, avându-i ca autori pe Doina Banciu, Ben-Oni Ardelean, Larisa Ivașcu și Daniel Fodorean. Un volum realizat repede, în doar câteva luni, care oferă o imagine reală și amplă asupra conceptului de E-learning, mai ales în actualul context pandemic.

Mireille Rădoi, Directorul General BCU: ”Suntem în cea mai importantă zi a festivalului, la cea mai importantă manifestare pentru instituția noastră, deoarece este o dezbatere despre rolul bibliotecilor în noile metode de învățare. Este o manifestare profesionistă în care analizăm provocările pe care această nouă paradigmă le așează în fața noastră, a tuturor, provocări legate de resursele educaționale și mutațiile pe care suntem nevoiți să le parcurgem datorită noilor tehnologii. În ce măsură sunt sau nu în favoarea ori în detrimentul procesului de învățare, care sunt efectele asupra acestuia, cum trebuie să ne regândim rolul și competențele. Trebuie să analizăm cu luciditate limitele pe care le avem, să le cunoaștem, pentru a încerca să le depășim. De altfel, discutăm de ceva timp aceste teme în cadrul Comisiei Naționale a Bibliotecilor, for interministerial în care sunt reprezentate bibliotecile de toate tipurile, din întreaga țară.Drept urmare, avem în sală directori de biblioteci, de asemenea online avem persoane și personalități, profesori care se ocupă de aceste lucruri, dar, înainte de orice, avem aici, pe scenă, pe doamna profesor Banciu, care are o precoupare constantă legată de informatizarea bibliotecilor, de informatizarea proceselor educaționale. Și, de asemenea, mai avem pe scenă patru personalități extraordinare ale lumii academice românești: domnul președinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, domnul prof. univ. dr. Adrian Badea; domnul președinte al Consiliului Național al Rectorilor, domnul prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu; domnul prof. ing. Tudor Prisecaru, președintele Senatului Universității Politehnica București și domnul prof. univ. dr. Adrian Curaj, Directorul General al Unității Executive de Finanțare a Învățământului Superior, Cercetare, Dezvoltare și Inovare.

Vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România și unul dintre autorii volumului ”educația prin E-learning”, Doina Banciu a vorbit despre schimbările pe care bibliotecile trebuie să le facă în prezent. ”Bibliotecile au încercat mereu să țină pasul cu vremea și au fost aproape de procesul de învățământ, indiferent unde și cum s-a desfășurat. Bibliotecile arată ca și școlile, unele sunt foarte moderne, iar altele arată ca la începutul secolului trecut, <<foarte obosite>>, cum ar spune studenții mei. Tehnicile moderne obligă bibliotecile să fie aproape de unitățile de învățământ, dar nu în forma lor clasică, ci folosind noile tehnologii. Bibliotecile trebuie să își modifice substanțial abordarea.”

În cadrul dezbaterii au fost aduse în discuție mai multe teme:

-tinerii sunt mai pregătiți uneori decât profesorii pentru lucru în sistem online, iar predarea trebuie adaptată cerințelor lor, cu păstrarea unui echilibru între predarea online și predarea tradițională ( prof. Sorin Cîmpeanu);

-e important să vedem limitele învățământului online mai potrivit pentru învățarea pe durata întregii vieți (prof. Sorin Cîmpeanu)

-din punct de vedere psihologic este nevoie mai întâi de o dezînvățare, dezobișnuire (de abordările clasice) și o reînvățare, pentru a fi adaptat la nouă paradigmă educațională (prof. Romiță Iucu)

–  implementarea conceptului Open Science pentru Open Education, în sprijinul  dezvoltării creativității și a jocului educațional (prof. Adrian Curaj)

-universitățile au nevoie de sprijinul bibliotecilor pentru a asigura resursele online necesare procesului de învățământ (prof. Alina Dima)

Lansări de carte

De la ora 16.30, pe esplanada de lângă statuia ecvestră a lui Carol I, au fost lansate o serie de volume apărute la editura Neuma, coordonate și prezentate de către scriitorul Horia Gârbea. Scriitorii ale căror cărți au fost prezentate au citit sau recitat din volumele lor, în fața unui public avid de astfel de manifestări.

Astfel, au fost lansate volumele: ”Polifonii pe o carte de vizită”, de Maria Chirtoacă; ”Umbrele copacilor tăiați”, de Mircea Teculescu; ”Alchimia memoriei”, de Raluca Faraon; ”Când albastra noapte…”, de Elena Armenescu; ”Poarta felinelor”, de Vilia Banța; ”Fugă în Do major”, de Ovidiu M. Curea; ”Atacă și fugi- Confesiunile păpușii voodoo~, de Ramona Müller; ”Realități interzise”, de Ana Ardeleanu; ”Mierea Sălbatică”, Valentin Busuioc; ”Puterea secretă a cărților”, de Menuț Maximinian; ”O întâlnire pe strada Hazard”, de Andrea H. Hedeș; ”Ore astrale” și ”Ceasornicarul. Zece ani de poezie”.

Tango pe Strada de C`Arte

De la ora 18.00, lângă statuia lui Carol I a avut loc o demonstrație de tango, ”Tango Flash Milonga Tabiet”, by Georgian Dumitrescu. Pe ritmuri argentiniene, trei cupluri de dansatori au oferit o demonstrație tuturor celor prezenți, fie veniți special, fie în trecere pe stradă.

Pianul cu poeme

În Aula, actrița Daniela Nane, acompaniată de pianista Ioana Lupașcu, au adus în fața publicului ”Pianul cu poeme”, un proiect care îmbină poezia și muzica perfect. O seară special, cu multă bucurie de ambele părți. Publicul, receptiv la recitalul oferit de cele două artiste, pe de o parte, și Daniela Nane și Ioana Lupașcu de cealaltă parte, bucuroase să revină pe scenă după atâtea luni fără evenimente culturale.

Artistele au fost prezentate de către Mireille Rădoi, Directorul General al BCUB, care a spus câteva cuvinte și despre provocările organizării festivalului Strada de C`Arte în acest an. ”Pentru a rezista, pentru a ne fi mai ușor, trebuie să avem sufletul plin și convingerea că viața merge mai departe, să găsim formule prin care să ne hrănim inimile și spiritul, cu artă, cultură, muzică, poezie și tot ce putem da imaterial imunității noastre interioare.”

Sâmbătă, 26 septembrie 2020

Sâmbătă, de la ora 11.00, Cvartetul Chromatic a început un recital de muzică clasică afară, lângă statuia ecvestră a lui Carol I. Câteva picături de ploaie au mutat evenimentul în Aula BCUB, unde s-a desfășurat restul concertului. Iubitorii de muzică clasică, dar și publicul deja format în anii anteriori ai festivalului, au așteptat cu nerăbdare recitalul cvartetului, prezent deja de mai multe ediții pe Strada de C`Arte. Astfel, de obicei, camera urbană din jurul Statuii Regelui Carol I răsuna de muzică clasică, atrăgând inclusiv oamenii aflați în trecere pe stradă. Anul acesta ploaia nu a împiedicat recitalul, ci doar l-a mutat în interior.

Atelier de scenografie

O oră mai târziu, ploaia s-a oprit, astfel că evenimentele organizate în exterior s-au putut desfășura în condiții normale. De la ora 12.00, pe Strada de C`Arte, Adina, de la Asociația TAG, a susținut un atelier de scenografie. Pentru că beneficiarii au fost mai mulți copii preșcolari, scenografa s-a adaptat vârstei lor și i-a învățat atenția la detaliile cu care se desenează și concep costumele, vorbindu-le pe înțelesul lor și demonstrându-le practic. Copiii au desenat și au putut admira o serie de variante pentru costumul lui Aladin.

Lansarea volumului ”Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit”

De la ora 16.00, în Foaierul de Lectură, volumul ”Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit”, de Annie Muscă și apărut la editura Terra, a fost lansat, fiind vorba despre singura biografie a actorului născut în 1936 la Pitești. Cele peste 350 de pagini de text se alătură altor 100 de pagini cu fotografii, ilustrând perioade importante din viața maestrului.

La eveniment au fost prezenți oameni care l-au cunoscut și apreciat pe actorul și omul Sebastian Papaiani, printre care și actorul Mircea Constantinescu, căruia îi este dedicat chiar un subcapitol din carte. La lansare au vorbit Loreta Popa, Annie Muscă, Toma Enache, Marius Stănescu, Mircea Constantinescu, Pavel Bartoș, Valetin Teodosiu.  

Lansare de carte, ”112 din #staredeurgență”

Tot în Foaierul de lectură a fost lansat, o oră mai târziu, volumul ”112 din #staredeurgență”, apărut la Editura RAO și coordonat de Maria Mihaela Nistor. Nu mai puțin de 112 români au acceptat invitația de a scrie câte un text despre experiența avută în perioada stării de urgență. Printre aceștia se află și Mireille Rădoi, Manager General al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, care a spus că este ”un volum colectiv foarte inspirat”.

Maria Mihaela Nistor”: ”Au scris studenți, profesori, teologi, jurnaliști, chiar și pensionari, artiști, oameni de la mare, oameni de la munte.”

O parte dintre cei prezenți cu texte în volumul colectiv au fost în sală la evenimentul de lansare care a avut loc în cadrul ediției a IX-a a Străzii de C`Arte. Aceștia au împărtășit publicului puțin din ce a însemnat pentru ei perioada stării de urgență, cum au resimțit fricile și izolarea și, de asemenea, cât de importantă a fost invitația de a publica aceste gânduri într-un volum colectiv.

Lansare 10 AgențiadeCarte.ro

De la ora 18.00, în Aula BCUB, a avut loc lansarea antologiei ”10.AgențiadeCarte.ro”, un volum care sărbătorește cei zece ani de viață ai proiectului editorial www.agentiadecarte.ro.

Directorul BCUB, Mireille Rădoi, a fost prezentă pe scenă pentru a sublinia colaborarea, încă de la început, pe care festivalul Strada de C`Arte a avut-o cu proiectul editorial aniversat. ”Suntem la un eveniment special. Nu este o carte oarecare, ci este o aniversare și o carte care aniversează zece ani de AgențiadeCarte.ro, care ne-a fost un partener constant la Strada de C`Arte, an de an, încă de la prima ediție. Ei sunt cu un an deja în fața noastră, așa că au împlinit deja zece ani. Ne leagă o prietenie, un tandem extraordinar și cred că doar așa se pot împlini lucruri frumoase, prin colaborări, prin punerea laolaltă a energiilor, într-un mod armonios. Dan Mircea Cipariu este vocea și sufletul și promotorul și inițiatorul AgențieideCarte, așa cum îl știți deja. De fiecare dată își găsește resurse să dăruiască bucurie, un poem, un zâmbet…”

Scriitorul Dan Mircea Cipariu este inițiatorul și coordonatorul proiectului editorial AgențiadeCarte.ro. Acesta a povestit despre cum a luat naștere această platformă, dar și cât de importantă este în spațiul cultural român.

”Astăzi vorbim despre o antologie gândită de doi redactori care, le rândul lor, sunt doi poeți importanți ai generației 2000, este vorba despre Andra Rotaru și Teodor Dună, cu o copertă gândită de cel care a făcut, de altfel, și sigla AgențiadeCarte, bunul meu prieten, artistul vizual Mihai Zgondoiu. AgențiadeCarte a început pe 1 martie 2010, oficial, dar primele materiale au apărut chiar cu câteva zile înainte, atunci când se făceau probele pentru platformă. Am început acest proiect cu Mihai Zgondoiu, cu Andra Rotaru, cu Adriana Cocic Lucaciu, cea care a făcut partea tehnică a paginii web. Pe parcursul anilor ni s-au alăturat Dorina Cioplea, Simona Ioniță, Tudor Voicu și alți colaboratori. Chiar Cornelia Maria Savu, Traian T. Coșovei sau Constantin Stan, care nu mai sunt printre noi. De altfel, aceste 414 pagini din antologie sunt, cu tot cu AgențiadeCarte, un document de istorie literară. Aici veți găsi câteva interviuri ale unor mari scriitori care acum sunt în raiul scriitorilor. Pentru mine este semnificant faptul că, cititind această antologie, vezi, de fapt, ce s-a întâmplat esențial în acești zece ani în spațiul nostru cultural și literar.

Iată că AgențiadeCarte.ro a fost și este un teren fertil pentru exprimarea spiritului critic, pentru prezentarea operelor, pentru că echipa a îmbrățișat întotdeauna ideea eminesciană că opera trebuie să primeze în fața biografiei.”

Scriitorul Tudor Voicu, unul dintre colaboratorii AgențiadeCarte.ro a fost invitat pe scenă pentru a susține un microrecital de poezie. Membru al echipei editoriale dar și un talentat șpoet, Tudor a citit câteva poeme nepublicate încă într-un volum.

Dan Mircea Cipariu, la rândul său, a dat voce unor poeme proprii, cu un ritm și o frazare aparte, ca într-un ritual de purificare prin frumos.

La finalul întâlnirii, toți cei prezenți în sală au primit, cu autograf, câte un exemplar din antologia apărută la editura bucureșteană Tracus Arte.

Fresh Jazz Concert

O oră mai târziu, Fresh Jazz Concert, susținut de Gabriela Costa (voce), Alex Man (chitară) și Alex Mike (contrabas), a fost mutat de afară, de lângă Statuia lui Carol I, în Aula BCU, din cauza vremii. Această schimbare, însă, nu a speriat nici artiștii și nici publicul, seara celei de-a patra zile de festival încheindu-se în aplauzele cu care a fost recompensat acest recital.

Duminică, 27 septembrie 2020

Ultima zi de festival a început cu un atelier de dramaturgie teatrală, susținut de Gabriela Dumitru, de la Asociația TAG. Organizat în camera urbană de lângă Statuia lui Carol I, atelierul s-a adresat atât oamenilor care știau despre el cât și celor care se aflau în tracere pe Strada de C`Arte și s-au oprit, au luat un loc pe una dintre băncile amplasate special pentru eveniment și s-au implicat activ, punând întrebări și nu numai.

8 poeți în telespațiul cuvintelor

În Foaierul de Lectură, prin zoom, a avut loc întâlnirea ”8 poeți în telespațiul cuvintelor”. Astfel, opt poeți români, aflați la sediile Bibliotecii Centrale Universitare București, Iași, Cluj și Timișoara, s-au întâlnit online și au citit din poemele lor. Această lectură a fost transmisă în direct pe platforma DCNews și, ulterior, va fi încărcată pe youtube.

Cei opt poeți sunt Carmen Secere, Mihaela Stanciu, Sandra Cibicenco, Iulia-Anamaria Ghidiu, Oana Lazăr, Andrei Patraș, Adrian Bodnaru, Robert Șerban și Flaviu Predescu, acesta din urmă fiind și amfitrionul întâlnirii.

Lansare de carte & concert Ovidiu Mihăilescu

De la ora 18.00, la Statuia lui Carol I, cantautorul Ovidiu Mihăilescu a strâns laolaltă câteva zeci de prieteni și de iubitori de frumos, într-o întâlnire cu muzica și poezia. Artistul a lansat volumul ”Punk Freud”, apărut la editura Semne, iar o serie de oameni de cultură au vorbit despre această carte sau au citit din ea celor prezenți.

Deși inițial Ovidiu Mihăilescu gândise două evenimente de sine stătătoare pe Strada de C`Arte, și anume lansarea volumul ”Punk Freud” și concertul ”De la Pink la Freud”, artistul și mai mulți prieteni de-ai săi, scriitori și interpreți, au lăsat cele două arte să se îmbine frumos și natural, așa cum o fac de fiecare dată, poezia și acordurile de chitară adunând multă lume dornică să asculte.

Băncile amplasate special pentru acest eveniment, la o distanță potrivită actualului context pandemic, s-au dovedit insuficiente, publicul stând bucuros și în picioare, doar să ia parte la acest eveniment care a încheiat ediția a IX-a a Festivalului Strada de C`Arte.

Print Friendly, PDF & Email

Permanent link to this article: https://stradadecarte.ro/jurnalul-festivalului-2020/

Jurnalul festivalului