A sasea zi la Strada de C’Arte
S-a lansat o carte eveniment, gratie eforturilor editurii TREI, care a reusit sa aduca pe piata din Romania o lucrare ce a fost tinuta secret de familia autorului timp de 80 de ani. CARTEA ROSIE, a lui JUNG, a atras atentia oaspetilor prezenti pe Strada de C’Arte, multi dintre ei studenti la psihologie. Lansarea a fost imbogatita de discursurile invitatilor speciali: Mihaela Minulescu – Presedinta Asociatiei Romane de Psihologie Analitica, Victor Popescu – Editura TREI si Mireille Radoi – Director General BCU si absolventa a Facultatii de Psihosociologie a Academiei Nationale de Informatii.
In public l-am zarit si pe Dan C Mihailescu. Ulterior, in timpul dezbaterii “Educatie la Firul Ierbii”, un eveniment dezvoltat de Institutul de Management al Dezvoltarii Durabile, Horia Roman Patapievici a trecut la pas pe Strada de C’Arte si a asistat din afara platoului de filmare la dezbatere.
Vineri este asteptat la o lansare de carte, de aceasta data sub egida Institutului Cultural Roman, volumul “Carnete/Joaca-te cu aceasta tarana/Cu toate focurile stinse” de Henry de Montherlant. LANSAREA A FOST REPROGRAMATA LA ORA 19:00!
Lansare Cartea Rosie
Televiziunea Romana a acceptat invitatia IMDD de a inregistra o dezbatere informala, “Educatie la firul ierbii”, un nou concept de agora pentru tineri, dezvoltat de IMDD in colaborare cu BCU. Astfel, tineri studenti remarcabili, de la universitati prestigioase din afara tarii, precum Cambridge University, dar si tineri studenti din Romania, au dezbatut pe iarba de la Strada de C’Arte educatia formala si educatia informala, bazat pe dorintele si experientele lor. Discutia a fost moderata de Monica Ghiurco – TVR, Andreea Stoiciu – IMDD, Mireille Radoi – BCU, arh. Bogdan Babici – Tecon si Dragos Novac – Metropotam. Putin mai timizi la inceput, tinerii s-au implicat ulterior in provocarile lansate de moderatori. Aparitia Ministrului Educatiei a determinat lansarea unei discutii care a pus pe tapet problema eficientei invatamantului in Romania si a sanselor de dezvoltare ulterioara pentru absolventi.
Educatie la firul ierbii
Pe parcursul zilei s-a citit mult pe Strada de C’Arte, pe terasele si bancile special amenajate. Si s-a mers la fel de mult cu bicicleta, semn ca pistele pentru biciclisti integrate in noul proiect urbanistic PIDU, aflat in plina dezbatere publica, sunt mai mult decat necesare. Mireille Radoi, Director General BCU, a participat ieri la o dezbatere pe aceasta tema, alaturi de o serie de personalitati publice de la diferite institurii, la invitatia arhitectului Doru Frolu. Experienta organizarii acestui festival, precum si faptul ca BCU a transformat temporar arealul evenimentului in zona pietonala, au constituit un argument in plus in sustinerea acestui nou proiect. Pe Strada de Arhitectura (Golescu) vizitatorii pot vizualiza pe plasmele special amenajate cum arata noua propunere de urbanism pentru Bucuresti, denumita PIDU, care isi propune sa transforme in spatii pietonale si piste pentru biciclisti o serie de zone existente ce ar putea fi transformate si reamenajate.
Atmosfera Strada de C`Arte
A cincea zi la Strada de C’Arte
Concertul Mariei Raducanu a fost evenimentul cel mai gustat de public. Fotograful si cameramanul nostru aproape ca au uitat de ce erau in sala, s-au asezat pe trepte si s-au cufundat in emotiile pe care le transmitea Maria. Un artist care nu avea nevoie decat de microfon, fara decoruri, fara nici un alt suport de scena, in afara unui acompaniament la chitara!
S-a aplaudat indelung, s-au oferit flori si s-a ascultat cu sufletul. Concertul a fost oferit de Institutul Cultural Roman, pentru Strada de C’arte.In aceeasi zi, in corpul Boema al BCU s-au lansat si noile aparitii ale editurii Herald, din colectia Cogito.
Ziua 5
A patra zi la Strada de C’arte
Desi se anunta ploaie, am scapat doar cu un vant mai puternic. S-au cules multe impresii in cartea cu pagini albe pusa la dispozitie de BCU. Printre multe felicitari si rugaminti de a pastra arealul festivalului ca si zona pietonala permanenta in Bucuresti, se remarca un singur vizitator nefericit. E bine, inseamna ca oamenii au fost sinceri J
Multe laptopuri profita de “liber la net” si consuma informatie si altfel decat din paginile cartilor, la o cafea.
O editura expozanta pe Strada de C’arte, editura TREI, prin domnul Silviu Dragomir, ne marturiseste: “Targul de carte organizat de BCU e surpriza placuta a pietei de carte in ultima perioada. Sunt impresionat de felul in care arata standurile, nu numai de un bun gust desavirsit dar extrem de utile si eficiente. Iar lucrul bine facut isi arata imediat roadele. Vanzarile de carte in primele zile egaleaza tirgurile mari bucurestene. Ce editor, felicit echipa BCU, stiu cit de dificila este organizarea unui asemenea eveniment acum, si deja ne gandim ca un bun cistigat trebuie continuat. Asadar, sa ne vedem cu bine la editiile viitoare.”
De altfel joi la ora 18:00 editura TREI va asteapta la lansarea unei carti eveniment, Cartea Rosie, cheia operei lui Jung, o carte care a fost tinuta secret timp de 80 de ani si care reprezinta un eveniment cultural de exceptie!
Pe seara piesa de teatru “Zorba”, dramatizare dupa romanul lui Nikolas Kazantzakis, umple din nou aula BCU cu sute de spectatori. Actorii Ioan Cornea si Silvian Valcu au fost aplaudati la scena deschisa.
Ziua 4
A treia zi la Strada de C’Arte
Skateboarders si biciclisti se plimba pe Strada de Arhitectura, bancile sunt ocupate de cititori care nu au mai asteptat sa ajunga acasa pentru a se cufunda in lectura cartilor abia cumparate, iar zona verde este in continuare sub ocupatia celor mici.
Mulţi vizitatori au intrat în corpul Boema pentru lansarea de carte a Institutului Cultural Român, volumul „Silva.Portretistul”.
Lansare ICR
Putin mai tarziu au aparut, rand pe rand, si oaspetii speciali ai Andreei Matei, care a lansat volumul de poezie „Pe stema breslei fara bastion” în aula BCU, unde intrarea a fost pe bază de invitaţie. Printre vorbitori, Mireille Radoi, Director General BCU.
PE STEMA BRESLEI FARA BASTION
Seara, comedia romaneasca Ursul oferita de Transilvania Film a atras peste 200 de spectatori in aula BCU. Publicul a gustat din plin umorul peliculei. S-a ras mult, dar finalul tragic i-a luat pe toţi prin surprindere. A doua zi pe Facebook un spectator se plângea „dupa ce am ras zgomotos, finalul tragic m-a facut sa ma simt vinovat. De ce fac mereu romanii filme fara happy end?”.
Ursul
Pentru ca a fost luni, standurile s-au închis mai devreme decat in weekend. Am avut timp sa vorbim cu editurile si sa-i mai intrebam cum au mers vanzarile. Peste 5000 de volume vândute in trei zile, multe dintre ele cu preturi peste 100 RON.
Atmosfera ziua 3
A doua zi la Strada de C’Arte.
Una dintre edituri a plecat in zori pana la Iasi sa mai aduca un stoc de carti. Au vandut aproape toate cartile pe care le-au adus! Inca alte doua edituri ne-au anuntat cu bucurie ca au “patit” la fel.
Tvor, un robotel care cauta locurile intunecate pentru a le ilumina, s-a plimbat pe Strada de C’arte pentru a invita trecatorii sa viziteze o expozitie deschisa la UNgaleria, in colaborare cu centrul ceh, si care se va deschide Marti la ora 18:00.
Poate unul dintre cele mai mari castiguri ale Strazii de C’Arte a fost incercarea de a implementa conceptul de “camera urbana”, in care mici spatii verzi si spatii de recreere sunt dezvoltate la adapost de zgomotul marilor bulevarde. Copiii au fost cei mai receptivi, s-au jucat desculti pe iarba si au alergat de colo, urmati indeaproape de parintii atenti :).
Copii
Pe Strada de Arhitectura echipa de arhitecti T_A_I a sustinut o prezentare de arhitectura parametrica, in spatiul din terasa Readers. Un ecran de 4×3 m si patru plasme au rulat imagini cu softuri, tehnologii de fabricatie si lucrari de arhitectura realizate cu principiile si tehnicile arhitecturii parametrice. Pentru unii vizitatori o revelatie, pentru altii o prezentare un pic prea tehnica, dar totusi au fost si oameni care au stat in picioare timp de o ora pentru a asculta prezentarea. Unul din membrii echipei, Tudor Cosmatu, va pleca in Germania pentru a lucra intr-un birou autohton, astfel ca am pierdut un arhitect extrem de interesant, despre care cu siguranta vom mai auzi! La final s-a vorbit putin despre schimbarea spatiilor publice din Bucuresti si despre faptul ca este posibil ca, in scurt timp, zona pietonala temporara, delimitata de Strada de C’arte, sa devina o zona pietonala permanenta, cu ajutorul Primariei Municipiului Bucuresti!
Arhitectura
Seara tarziu, la ora 21:00, vizitatorii au fost indrumati catre aula BCU, unde Lari Giorgescu a jucat un “ONE MAN SHOW” care a starnit multe aplauze, multa interactiune cu sala si care a facut ca spectatorii sa plece cu o stare de buna dispozitie. Intrarea a fost libera, ca de altfel la toate evenimentele cuprinse in Strada de C’arte.
Teatru
Echipa BCU ne-a anuntat cu emotie ca sambata, in ziua deschiderii, au fost peste 600 de vizitatori in tururile ghidate! Va asteptam in continuare intre orele 20:00 si 22:00, in fiecare zi. O parte din vizitatori s-au intrebat in fata usilor monumentale deschise “Ce este aici? Ce cladire este aceasta?” si au descoperit ca au in centrul Capitalei un spatiu deosebit, despre care nu stiau mai nimic, si care promite sa devina unul dintre centrele culturale autentice ale Bucurestiului. De altfel dupa Strada de C’arte, BCU va gazdui o multitudine de evenimente culturale, asupra carora vom reveni in curand!
Festival
DESCHIDEREA STRADA DE C’ARTE
De indata ce strada CA Rossetti a devenit un spatiu pietonal, am avut 24 de ore la dispozitie sa montam kilometrii de electrica, standuri ce cantareau cateva tone, expozitia de arhitectura, zonele cu gazon, cele 4 loiunge-uri, strada copiilor, hot spots Orange, mixere, lumini, aula BCU pregatita pentru spectacolele de teatru, acuarele, vitrine cu mii de carti si multe alte detalii.
Vizitatorii au trecut pragul Strazii de C’Arte inainte chiar de ora deschiderii, astfel ca vanzarea de carte a inceput cand editurile inca se straduiau sa faca slalom cu zeci de cutii de carti, printre alte logistici inerente unui astfel de eveniment. Inca o confirmare a faptului ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care consumul de carte nu a scazut o data cu declansarea crizei financiare, conform statisticilor publicate saptamana trecuta!
Pregatiri
STRADA DE ARTE PENTRU COPII
Evenimentul a fost inaugurat de Strada Copiilor, unde inainte de ora 17:00 se adunasera deja parinti si copii, bucurosi de noul spatiu peitonal, de masutele pline cu tempera si creioane si de atmosfera placuta. Au pictat, s-au jucat, au pornit desculti pe iarba pregatita la zona Orange si s-au asezat cu parintii la terasele pregatite pentru eveniment.
Strada copiilor
TEATRU IN AULA BCU
In prima zi la Strada de C’Arte, spectacolul Novecento – 7 personaje jucate de un singur actor, Claudiu Bleont – a atras peste 200 de spectatori in aula BCU.
Vizitatorii s-au bucurat de intrarea libera, de prestatia actorului, dar si de surpriza de a descoperi o superba sala de spectacole chiar in Biblioteca Centrala Universitara!
Claudiu Belont
PE STRADA DE C’ARTE
O data cu venirea serii tot mai multi vizitatori au ales sa se aseze la terase, sa cumpere multe carti, sa priveasca expozitia de arhitectura sau se aseze direct pe iarba si sa se bucure de un spatiu redat pietonilor. Multi dintre ei au intrebat cand se va reamenaja piata Universitatii si cum se va desfasura concursul de arhitectura (lansat de Primaria Capitalei, Ordinul Arhitectilor si sponsorizat de Wienerberger.)
O parte din iubitorii de carte au citit e-books pe tabletele oferite de promoterii Orange, in vreme ce multi tineri au fost atrasi de posibilitatea de a sta pe net cat de mult vor, in tot arealul Strada de C’arte. In tot acest timp, in salile de lectura mai erau inca studenti care se pregateau pentru examene si care au profitat de programul prelungit al Bibliotecii Centrale Universitare! De aceea, echipa BCU a incercat sa-i deranjeze cat mai putin cu tururile prin sediul bibliotecii, la care au participat sute de vizitatori.
Atmosfera
Astazi va asteptam pe Strada de Arte pentru Copii, pe Strada de Arhitectura unde la ora 19:00 am pregatit un seminar inedit de arhitectura parametrica, sustinut de arhitectii de la T_A_I si in aula BCU unde, la ora 21:00, va asteapta Lari Georgescu, pentru un “One Man Show”! Si, desigur, editurile dornice sa va povesteasca ce titluri au mai pregatit, va vor convinge cu siguranta ca merita sa investesti in cultura.