Strada de C’Arte 2012

A noua  zi

Strada de C’Arte a propus vizitatorilor sai o paleta de evenimente culturale pentru toate varstele! Cei mici au dat startul in forta ultimei zile de festival si s-au bucurat de atelierele de pictura, desen si modelaj, dar si de concursuri cu premii.

Cei interesati au primit la pranz o portie de stiinta politica de la Mihaela Miroiu, coordonatoarea volumului Ideologii politice actuale. Semnificatii, evolutii si impact, aparut la editura Polirom.  “La ora actuala, lipsa de structurare ideologica a partidelor din Romania conteaza foarte mult, incapacitatea lor de a coagula foarte clar norme si valori specifice orientarii lor politice face ca oamenii sa nu poata sa aleaga realmente intre ele, pe alte criterii decat persoane, intrigi, scandaluri si interese imediate.” a declarat prof. univ. dr. Mihaela Miroiu.

Dupa-masa a adus un iz proaspat si eco! Cea de-a patra dezbatere din seria Educatie la firul ierbii a propus o tema de actualitate “Vrem o tara verde sau una neagra? Avem doar una. Cum procedam?“. Tinerii, cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani, au pus intrebari grele invitatilor: Liviu Mihaiu – Presedinte Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Robert Marin – Arhitect, Raul Pop – Director de programe Ecoteca si Andreea Stoiciu – Director IMDD. Moderatorul dezbaterii a fost Mireille Radoi, Directorul General al BCU “Carol I”. Au discutat despre modalitati simple de a deveni mai responsabili fata de societate, educatia pentru mediu, arhitectura ecologica sau rolul institutiilor in gestionarea diverselor probleme de mediu. La final cu totii au ajuns la un consens, si anume ca protejarea mediului depinde in mare masura de implicarea fiecaruia.

Spre seara, atmosfera festivalului a capatat nuante boeme de poezie si jazz. La ora 17.00 publicul a asistat la o lectura publica sustinuta de Andrei Novac, un poet tanar care a citit dintr-un volum in lucru. “Cele mai frumoase poezii” au fost recitate intr-un duet savuros de catre poetul Constantin Abaluta si actrita Silvia Codreanu. Ziua s-a terminat cu un spectacol oferit de maestrul MirceaTiberian, si doi studenti straluciti ai sai: Sian Brie (chitară) şi Diana Miron (voce, vioară). Acordurile sofisticate de jazz s-au imbinat perfect cu recitalul de poezie oferit de Eugen Suciu care s-a incheiat in aplauze si ovatii din partea publicului.

Ziua 9

A opta  zi

 

Ziua 8


A saptea zi

Joi a fost o zi marcata de multe evenimente culturale care au creat o atmosfera calda pentru vizitatorii festivalului. Unul dintre momentele cele mai asteptate a fost lansarea volumului scris de Cristian Pavel, „Raiul cu raspundere limitată”. Cornelia Maria Savu şi Mihail Galateanu au dezabatut subiectul acestei carti, intreaga intalnire fiind moderata de Cosmin Perta. Scriitura poemelor lui Cristian Pavel a fost caracterizata in trei cuvinte de catre criticii literari: „dulcele stil nou”. Programul a continuat cu lectura Corneliei Maria Savu, poeta cu o cariera lirica de 39 de ani.

La ora 18:00 publicul a fost invitat la doua evenimente deopotriva interesante:  lectura publica la Rampa de Poezie si Jazz si lansarea volumului „Constantin Brancoveanu, intre Casa Cartilor si Ievropa” al academicianului Razvan Teoderescu in Foaierul de lectura al BCU.

Pe Strada Copiilor Alexandra Buduru si Georgiana Tudor, absolvente UNARTE, au coordonat pret de doua ore atelierele de pictura si imprimare pe materiale textile ale celor mici.

Seara s-a incheiat triumfal cu recitalul poetului Bogdan O. Popescu (pentru cei care nu stiu si un reputat medic primar neurolog) si al muzicienilor de blues si jazz Marcian Petrescu & Trenul de Noapte. Lectura poeziilor, printre care si „Masinaria de uitare”, „Poemul de garda” si „Aerobiciclete”,  in reactie cu muzica artistilor au creat o energie care a ridicat publicul in picioare.

ziua 7

 

A sasea zi

A sasea zi pe Strada de C’Arte ne-a adus mult soare, activitati educative si distractive pentru cei mici, lecturi de poezie, concerte si o proiectie de film. Multe laptopuri si tablete au profitat de “liber la net”, vizitatorii consumand informatie si altfel decat din paginile cartilor, la o cafea.

Strada Copiilor a fost decorata in stilul caracteristic, cu bancute si masute din lemn, iar iarba a devenit neincapatoare pentru copii mai mici si mai mari care au dorit sa-si demonstreze talentele artistice. Parintii si bunicii au asistat la o lectura la iarba verde, in prezenta artistei Doina Lavric.

La ora 17:00 a inceput programul liric la Rampa de Poezie si Jazz. Marius Ghilezan a fost invitatul sectiunii permanente a festivalului Poezie la prima vedere” unde a incantat audienta cu poeme din cel mai recent volum al său, “Medi, cu ochiul sticlos”, volum ilustrat cu fotografii de Andrei Antica, Marius Ghilezan si Florin Mândruleanu. Am aflat de asemenea detalii despre proiectul web coordonat de scriitor, bookiseala.ro.

Putin mai tarziu, spectatorii s-au bucurat de lecturile lui Octavian Soviany, unul dintre „cei mai importanţi poeţi români contemporani”, dupa cum l-a prezentat Dan Mircea Cipariu. Poetul a citit in premiera dintr-un volumul intitulat „Pulberea, praful şi revoluţia”ce urmeaza sa fie publicat la finele acestui an.

Ora 19:00 a adus cel mai mare numar de spectatori pe bancutele rosii-albastre ale Rampei de Poezie si Jazz. Imbinarea poeziei cu muzica buna s-a dovedit o initiativa laudabila a Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”. Poeziile lecturate de Miruna Vlada dintr-un volum in pregatire, “Bosnia. Partaj”, au fost perfect acompaniate de Berti Barbera şi Nicu Patoi care au facut cantat un mix de blues si jazz. Spectatorii au gustat acest spectacol si dupa indelungi aplauze au cerut si un bis.

Seara de miercuri s-a incheiat in Aula Biliotecii cu proiectia filmului „Caravana cinematografica”, in prezenta lui Ioan Grosan, autorul nuvelei care sta la baza peliculei.

Va asteptam si maine pentru o noua portie de cultura à la Strada de C’Arte!

Ziua 6


A cincea zi

Marti a fost o zi dedicata versurilor la Rampa de Poezie si Jazz, cu 3 ceasuri si jumatate de poezie mai veche si mai noua.

La ora 17:00 a fost intampinata Simona Grazia Dima, prima invitata a serii, un om al literelor ce a reusit sa exceleze in aproape toate domeniile literaturii: poezie, eseistica, critica literara, dar si traduceri. Autoarea a citit din volumul „Interiorul lucrurilor”, a impartasit cateva detalii despre urmatorul sau volum ce se va numi „Stapanul jocului” si a citit cateva poeme in prima auditie.

De la ora 18:00 Ioan Es. Pop, distins cu premiul „Cartea de poezie a anului 2011” si-a inceput lectura rugand publicul spectator sa ii spuna ce poezii ar dori sa asculte, mentionand ca “E bine, ca autor, să alegi cele mai scurte poeme”. Lectura s-a facut din volumele „Unelte de dormit. Cu zece desene de Dumitru Gorzo” şi  „No exit”.

Sectiunea permanenta a festivalului, „Poezie de Noul Val”, a incheiat seara cu lecturile a cinci poeti foarte talentati: Sorin Despot, Emilia Zainel, Raluca Ciochina, Cristina Cirnicianu si  Flaviu Predescu. Tinerii au citit poezii din volumele lor publicate la diverse edituri sau in reviste de specialitate precum Romania Literara.

Ziua 5

 

A patra zi

O noua saptamana culturala a debutat in forta pe Strada de C’Arte. Amelia Stanescu a fost invitata la sectiunea “Poezie la prima vedere”, sectiune permanenta a festivalului, sa citeasca poezii din volumul recent aparut, intitulat “Asternuturi de ploaie”. Un moment inedit a fost reprezentat de intrerpretarea in maniera hip-hop & blues a poeziei „M-am reapucat de scris” de catre Dan Mircea Cipariu. De la ora 17:30, la Rampa de Jazz si Poezie spectatorii au avut ocazia sa participe la lansarea volumului Laurei Dan intitulat „Incepe sa doara putin”. Dan Mircea Cipariu a continuat seara de poezie cu prezentarea a doua volume semnate de Horia Garbea: “Pantera, sus pe clavecin” si “Trecutul e o sarbatoare”.

Incepand cu ora 19, in Holul Aulei BCUB, Zeppelin a lansat volumul „Case vechi, design si ceva in plus” si o expozitie despre design si arhitectura ultramoderne, produse si tehnologii de ultima ora – toate aplicate pentru salvarea si re-activarea unor cladiri de patrimoniu. Lansarea a fost imbogatita de discursurile invitatilor speciali: Constantin Goagea – Director Revista Zeppelin si Mireille Radoi – Director General BCU.

Seara tarziu, la Rampa de Poezie si Jazz, cinci poeti ce fac parte din „Noul Val” au sustinut lecturi publice. Catalina Balan, Silvia T, Laura Dan, Radu Ianovi si Radu Nitescu au fost atent urmariti de spectatori si de moderatorul lecturii, Cosmin Perta, care a mentionat ca „poezia buna trebuie obligatoriu sa induca un sentiment de neliniste. La lectura sau la auditie.” Evenimentele vor continua in fiecare dupa-amiaza, iar programul complet poate fi consultat la sectiunea Program.

Speram ca v-ati inceput placut saptamana pe Strada de C’Arte si va asteptam la o promenada si maine!

Ziua 4

 

A treia zi 

Duminica la Strada de C’Arte s-au spus si s-au ascultat povesti din Bucovina. Povestile au fost rostite si cantate de Doina Fodor Lavric, interpreta de muzica traditionala care a evoluat in spectacolele de muzica arhaica romaneasca alaturi de Grigore Lese. Rampa de Jazz si Poezie s-a dovedit neincapatoare pentru publicul format din copii mici si mari, insotiti de parinti si bunici. S-a aplaudat indelung, in ritmul cantecelor, s-a ascultat cu sufletul. Invitat pe scena ca sa prezinte discul, Grigore Lese a spus: „Cand punem muzica pe CD, ea moare pentru o clipa. Noi nu interpretam muzica, nu o traducem, ci o citim”.

Dupa amiaza peste 100 de prichindei s-au strans pe Strada Copiilor la atelierul de imprimare pe materiale textile. Coordonatorii IMDD au dat o mana de ajutor celor mici, entuziasmati de vopselurile speciale disponibile in culori variate. Fotograful festivalului a surprins cativa parinti care nu au rezistat tentatiei de a picta pe tricouri alaturi de copii lor. S-a desenat cu creta pe asfalt, s-au spus poezii iar fetitele curajoase au si cantat. IMDD, organizatorul Strazii Copiilor ne-a declarat ca in primul weekend al Strazii de C’arte au fost premiati peste 250 de copii la concursurile de creatie.

Pe seara, vizitatorii au fost indrumati catre Foaierul de lectura, unde poeta Ioana Diaconescu a sustinut o lectura publica din volume tiparite, dar si dintr-un volum in pregatire care va fi predat, in curand, la Editura Tracus Arte, “Vertigo”. De la ora 18:00, la Rampa de Jazz si Poezie publicul s-a putut intalni, in cadrul sectiunii “Cele mai frumoase poezii”, cu poeta Simona Popescu.  Evenimentul a fost moderat de Dan Mircea Cipariu, care a facut o trecere in revista a poetilor invitati in cadrul Strazii de C’Arte, editia a II-a.

O ora mai tarziu, in acelasi loc, unul dintre cei mai cunoscuti optzecisti, Florin Iaru, a sustinut un recital poetic alaturi de doi mari muzicieni de jazz, Mihai Iordache si Sorin Romanescu. La standul amplasat la capatul Rampei de Poezie si Jazz, publicul a putut achizitiona CD-uri si discuri semnate de Mihai Iordache. Recitalul poetic si muzical a fost unul dintre cele mai aclamate de catre public, spectatorii cerand amanunte despre scriitorii si muzicienii care vor evolua pe scena in serile urmatoare.

Proiectia filmului “Undeva la Palilula”, regizat de Silviu Purcarete a incheiat primul weekend al festivalului…… Un weekend in care poezia, muzica si lectura au fost la inaltime!

ziua 3

 

A doua zi 

A doua zi a festivalului  Strada de C’arte a debutat cu multa agitatie. Editurile au facut ultimele retusuri standurilor incarcate de carti si pline de stickere ce anunta reduceri masive de 25%, 50% sau chiar 75%.

Vremea frumoasa i-a scos din casa pe toti cei care si-au propus sa faca o plimbare in aer liber. Primii vizitatori s-au oprit sa bea cafeaua de dimineata la terasele amenajate in arealul Bibliotecii, in vreme ce parintii si cei mici si-au indreptat pasii catre Strada Copiilor, spatiu organizat de Institutul de Management si Dezvoltare Durabila (IMDD). Copii au ocupat rapid zona verde si s-au apucat de desenat si pictat luand loc pe scaunele din lemn.

Strada Boteanu a prins rapid  viata. La tot pasul se aude Radio Guerilla, peste tot se citesc carti, in format fizic sau electronic- pe eBook Readere sau iPad-uri.

Multi vizitatori au intrat in Foaierul de lectura din cadrul Bibliotecii pentru o dezbatere captivanta cu titlul “Romanele de dragoste: intre psihologie si aventura”, sustinuta de Editura Tritonic alaturi de autoarele Monica Ramirez, care si-a lansat cartea “Seductia apei”, si Adina Speteanu, prezenta cu romanul sau de debut “Crima la timpul trecut”.

Dupa amiaza de sambata i-a strans laolalta pe iubitorii de poezie care au venit sa ii asculte pe poetii Ioana Greceanu si Nicolae Prelipceanu, in cadrul unui recital in aer liber. Unde? La Rampa de Jazz si Poezie, un nou concept gandit de BCUB pentru pasionati. Ioana Greceanu  le-a oferit momente emotionante celor prezenti  in cadrul proiectului intitulat „Poezie la prima vedere”.  O ora mai tarziu, Nicolae Prelipceanu a surprins publicul consumator de poezie contemporana romaneasca cu recitalul “Cele mai frumoase poezii”. Nu putini au fost aceia care s-au imbulzit sa cumpere cel mai recent volum al sau de la Standul de Poezie si Jazz, aflat in imediata vecinatate a Rampei.

Strada de Arte a fost invadata de copii. In vreme ce unii s-au inscris la atelierul de modelat in lut, altii au aplicat tempera pe panouri sau blocuri de desen. Competitia a fost extrem de stransa iar parintii emotionati. O sesiune foto cu premiantii concursurilor a fost deranjata de o pereche de miri, care au tinut sa se pozeze printre creatiile celor mici.

Recitalul Ioanei Craciunescu si concertul Mariei Raducanu au incheiat seara de cultura la Rampa de Jazz si Poezie, spre bucuria celor 150 de spectatori care au stat pe bancute sau in picioare pentru a vedea spectacolul.  Publicul a aplaudat indelung spectacolul de blues si literatura!

Duminica, 23 septembrie 2012, de la ora 19.30, la Rampa de Jazz si Poezie, sunt invitati poetul Florin Iaru si muzicienii Mihai Iordache (saxofon) si Sorin Romanescu (chitara).

Ziua 2

 

Prima zi

A doua editie a Festivalului Strada de C’Arte a debutat la caderea serii, in Foaierul de lectura al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucuresti. Ploaia ne-a indreptat pasii catre evenimentele culturale cu accente tomnatice intr-un cadru intim, calduros, in care iubitorii de poezie au participat la lecturi publice. Lansarea numarului IX al revistei Mozaicul, o editie speciala dedicata poeziei si poetului Vintila Ivanceanu a avut loc in prezenta celor patru scriitori craioveni: Gabriel Nedelea, Petrisor Militaru, Daniela Micu si Ionel Ciupureanu.

De la ora 17:00, recitalul „Poezie la prima vedere” s-a desfasurat cu participarea initiatorului proiectului cu acelasi nume, poetul aradean Ioan Matiut. Creat in 2011 cu intentia de a invita scriitorii sa citeasca in cadrul cenaclelor poeme din volumele lor in curs de aparitie, conceptul va fi reluat pe durata celor noua zile in cadrul festivalului si aduce in prim plan poeti cunoscuti. „Cele mai frumoase poezii” au fost recitate de catre Gabriel Chifu si invitatul sau, Adrian Popescu. Gabriel Chifu a citit din volumul sau, „Insemnari din tinutul misterios”, carte distinsa cu premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru poezie.

Prima seara s-a incheiat cu o lansare de carte si un concert eveniment. Prezentarea celui mai recent volum al poetului Dan Mircea Cipariu – „Singuratatea vine pe facebook” si concertul inedit de blues si jazz marca Mike Godoroja & Blue Spirit au creat o chimie fabuloasa intre acordurile instrumentelor si muzicalitatea poeziilor, specifica festivalului Strada de C’Arte.

Ziua 1

 

Permanent link to this article: https://stradadecarte.ro/strada-de-carte-2012/

Jurnalul festivalului