Miercuri, 9 octombrie 2019
În deschiderea ediției a VIII-a a Festivalului multicultural Strada de C`Arte, ce a avut loc în Salonul Carol I, doamna Mireille Rădoi – Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” a accentuat importanța, programului „Cartea de identitate” ce constă într-o donație de carte realizată de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România). Delectarea publicului și a distinșilor invitați a fost asigurată de către Cvartet Chromatic.
Evenimentul a continuat cu o conferință susținută de acad. Eugen Simion și prof.univ.dr. Silviu Angelescu, moderată de Ioan Cristescu, președintele APLER, și scriitorul Dan Mircea Cipariu, precum și cu lansarea vol. Mémoriel de 3030 soldats roumains mort pour la France Durant la Grande Guerre 1916-1919, Jean Yves Conrad, ediție bibliofilă cu 10 serigrafii de Mircia Dumitrescu, donarea exemplarului nr. 3 din 30.
În Holul Aulei, Sufrageria de C`Arte și-a așteptat oaspeții pentru a face cunoștință cu cele mai interesante edituri. Precizăm că noul concept al Sufrageriei de C`Arte, vă așteaptă să îi treceți pragul pe tot parcursul festivalului.
Prima seară a festivalului s-a încheiat cu proiecția filmelor: Guerrieri della notte și About Life/Despre Viață, Regele Mihai I al României.
Joi, 10 octombrie 2019
A doua zi a Festivalului Strada de C`Arte a continuat cu o serie de evenimente. Astfel, primul eveniment al zilei a fost Conferința „AGRICULTURA INTELIGENTĂ – COMPONENTĂ A SISTEMULUI EUROPA DIGITALĂ”, unde au participat reprezentanți ai INSTITUTULUI DE CERCETĂRI AVANSATE INTERDISCIPLINARE „CONSTANTIN ANGELESCU”, ASOCIAȚIEI DIGILIB MUSCEL și ai UNIVERSITĂȚII DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI DIN TIMIȘOARA.
Inițiatorul acestui curajos proiect este Prof. Univ. Dr. Ing. Doina Banciu. Domnia sa a făcut o analiză a statutului țăranului român prin prisma evoluției satului românesc și a metodelor folosite de-a lungul timpului.
În deschiderea evenimentului, Conf. Unv. Dr. Mireille Rădoi – director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” a prezentat un material despre documentele existente în colecţiile BCU „Carol I” și în bazele de date, ce au numitor comun Agricultura Inteligentă, peste 1.500 de titluri de cărţi şi periodice: monografii, cursuri universitare, tratate, teze de doctorat, reviste ştiinţifice, se regăsesc în catalogul online al bibliotecii şi pot fi consultate în sălile de lectură ale unităţii centrale şi bibliotecilor filiale ale BCU „Carol Bucureşti.
Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, Prof. Dr. Ing. Adrian Badea a făcut referire la cuvintele savantului Pasteur și anume că, cea care luminează întreaga lume este cunoașterea, iar cunoașterea reprezintă putere pentru individ și țară.
În continuare, Prof. Univ. Dr. Alexandru Șonea – Președintele Senatului Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a împărtășit celor prezenți la eveniment importanța agriculturii și faptul că aceasta stă la baza unei societăți sănătoase.
Inedit, conferința a fost însoțită de proiecțiile online ale unei expoziții de pictură a artistei Mariana Gordan – Londra, lucrările fiind expuse în Sala Regina Maria a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.
Pe parcursul conferinței au fost prezentate lucrări ce au succitat real interes din partea publicului, precum strategiile europene în domeniul agriculturii, cercetări privind utilizarea senzorilor în mediu.
Conferința s-a încheiat la ora 16:00 cu vernisajul artistei Mariana Gordan „ADN-ul naturii – un exercițiu de percepție”
Evenimentele din Foaierul de lectură (Corp Dacia, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”) au debutat, anul acesta, printr-o serie de lecturi publice ale unor poeți consacrați, Foaierul de Lectură, devenind astfel un adevărat spațiu literar. Iulia Anamaria Ghidiu a încântat auditoriul cu un grupaj de poeme ce fac parte din noul proiect de poezie la care aceasta lucrează „Stări de agregare”.
Daniela Toma ne-a transmis faptul că își dorește ca operele sale să vorbească despre ea într-o continuă tentativă de sinceritate, ele completând viața poetei, așa cum și-o dorește: într-un demers creator, modern declanșator de stări de spirit proaspete. Au urmat Mihaela Stanciu, Claudia-Minela Movilă, Ionuț Calotă, Emanuel Mihail Pătrăscioiu, George Mihalcea și Mihai Ciobanu.
Toți cei prezenți au susținut recitaluri de poezie la festivaluri renumite din țară, precum și din străinătate.
După multe Flashmob-uri făcute la metrou, pentru cauze umanitare, surprize pentru compozitori și multe alte evenimente, dansatorii de tango au făcut o demonstrație în fața Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Desfășurarea acestui moment a avut loc cu sprijinul domnului Georgian Dumitrescu – Milonga Tabiet.
În timp ce o parte din numerosul public asista la momentele de dans din fața statuii Regelui Carol I, în Aula Bibliotecii se desfășura Gala Premiilor AgențiadeCarte.ro. Acestea au fost acordate prozatoarei Gabriela Adameșteanu, criticului literar Paul Cernat, eseistului Marius Oprea și poetului Robert Șerban, pe acordurile Mariei Răducanu.
Evenimentul a fost moderat de Dan Mircea Cipariu.
Vineri, 11 octombrie 2019
A treia zi a Festivalului a debutat cu lansarea vol. Patrimoniul național cultural scris în capitala României Mari, editura MLR.
Au participat coordonatorii științifici ai volumului conf. univ. dr. Mireille Rădoi și dr. Doru Bădără, împreună cu autorii volumului: prof.univ.dr. Radu Ştefan Vergatti, lector univ. dr. Gabriela Gabor, drd. Marius-Nicolae Şerban, dr. Letiţia Constantin, drd. Bogdan Roman, dr. Mariana Lazăr, Dr. Daniela Lupu, Gabriela Dumitrescu, Dr. Filica Drăghici, Anemari Monica Negru.
Așa cum a menționat conf. univ. dr. Mireille Rădoi – Director General al BCU „Carol I”, volumul de față își propune „să aducă o necesară contribuție la promovarea unor valori fundamentale ale identității naționale”.
Chiar dacă Strada Copiilor s-a încheiat, nu am putut să nu le oferim o bucurie și la Strada de C`Arte, așa că astăzi de la 16:00-17:00 în fața Statuii Regelui „Carol I” am avut un atelier de poezie și iulustrație realizat de Lelia Spirescu, muzeograf la Casa Memorială George și Agatha Bacovia, Muzeul Național al Literaturii Române. Am fost răsplătiți cu zâmbete de copii.
Continuăm seria lecturilor publice alături Niculina Oprea, Mihail Gălățeanu, Eugen Suciu, Bogdan Ghiu, Evelyne Croitoru, Floarea Țuțuianu, Valentin Iacop, Saviana Stănescu și Ioana Ieronim, moderate de Horia Gîrbea. Astfel, din Foaierul de lectură s-au auzit versuri și poeme care au delectat publicul.
O provocare pentru noi a fost să îi avem alături pe cei din Gașca Chitară Grozăvești. Un grup de tineri care iubesc muzica folk. Am cântat alături de ei în cea de-a treia seară de festival.
Ca și în anii precedenți, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a îndrăznit să își deschidă porțile de Noaptea Albă a Galeriilor, anul acesta cu 3 expoziții deosebite:
- O linie roșie- Anca Boeriu, instalaţie ce urmăreşte un traseu interior, o linie roşie care reface harta propriei identităţi.
- Povești în culori reprezintă o incursiune în istoria poveștilor din secolul al XIX-lea până în prezent, au fost expuse 167 de volume de carte veche de povești și carte nouă în format 3D.
- Ovidiu Drimba – Generozitatea intelectualului, o altă expoziție cu totul specială, constituită din obiecte de artă, tablouri, mobilier, albume și cărți donate de profesorul Ovidiu Drimba, din dorința de a aduce un omagiu celui care prin generozitatea sa a donat instituției bunurile personale, inclusiv drepturile de autor.
Toată atmosfera a fost completată de tururile ghidate prin spațiile bibliotecii, unde am avut peste 500 de vizitatori.
Sâmbătă, 12 octombrie 2019
Sâmbătă dimineața, la Strada de C`Arte, ne-au binedispus copiii care au participat la un Atelier de povești și ilustrații, Mădălina Șchiopu, muzeograf la Casa Memorială Anton Pann, Muzeul Național al Literaturii Române.
Lecturile publice au continuat și sâmbătă cu poeții Horia Gîrbea, Simona Grazia Dima, Constantin Iftime, Denisa Comănescu, Ioan Es. Pop, Florea Burtan, Nicoleta Milea în Foaierul de lectură.
Și dacă e sâmbătă, avem Tango Pasion Flashmob by Dragoș Samoilă & Georgian Dumitrescu. Pentru a doua seară, la statuia Regelui Carol I, au fost perechi de dansatori care au împărtășit publicului câțiva pași de dans.
Pentru că iubim muzica bună, am avut în seara aceasta un concert folk cu Zoia Alecu. Astfel, muzica folk ne-a dat o stare de bine, iar acordurile de chitară au răsunat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.
Tururile ghidate au adunat și în această seară peste 500 de vizitatorii ce au rămas impresionați de spațiile bibliotecii.
Am încheiat seara cu filmul Ebrei a Roma, regia Gianfranco Pannone. Este cel mai bun film de turism cultural istoric și religios.
Duminică, 13 octombrie 2019
Atelier Hai, învârte titirezii, ca acasă la Arghezii! Dorothe Nicolescu, muzeograf la Casa Memorială Tudor Arghezi-Mărțișor, Muzeul Național al Literaturii Române.
Duminică dimineața ne-am bucurat cu copiii care au participat la atelier. Cei mici au făcut un exercițiu de cunoaștere și autocunoaștere, de observare a celuilalt și de socializare prin artă