Miercuri, 20 septembrie
Miercuri, 20 septembrie 2017, a început ediția cu numărul VI a festivalului Strada de C`Arte. Primul eveniment din program a avut loc în Sala de Consiliu, fiind vorba despre dezbaterea Biblioteca Digitală pentru Românii de Pretutindeni, la care au fost invitați, printre alții, Ministrul Lucian Șova, Prof. Adrian Badea și Prof. Doina Banciu de la Academia Oamenilor de Știință, Ioan Cristescu – directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Cristina Popescu din partea Romfilatelia ș.a.
Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) ”Carol I”, a fost gazda dezbaterii, vorbind puțin despre proiectul ”Strada de C`Arte” și evenimentele cuprinse. ”Ne-am gândit acum câțiva ani să organizăm o cameră urbană în jurul BCU dedicată participanților de toate vârstele, pentru că avem și ateliere pentru copii, dar și dezbateri pentru oameni mai elevați, filme pe toate gusturile, concerte, etc. Prima dezbatere pe care o lansăm chiar acum este o dezbatere eveniment, ”Biblioteca Digitală a Românilor de Pretutindeni”, și se află în aria de expertiză și interes a domniei sale ministrul Lucian Șova, pe care ne bucurăm să îl avem alături de noi”, a spus Mireille Rădoi.
Prof. Doina Banciu: ”Toată lumea știe deja că Strada de C`Arte se petrece în stradă, pentru că deja este la a VI-a ediție. Toată lumea știe că Strada de C`Arte este făcută pentru public. Există însă o reală problemă cu care se confruntă bibliotecile, de 30 de ani, zic eu. Pentru că, din punctul meu de vedere, criza lecturii a apărut din 89-90. Avem o provocare extrem de serioasă: provocarea bibliotecii digitale. Mi se pare extrem de impotant că directorul acestei instituții de prestigiu în spațiul cultural românesc a înțeles să deschidă această manifestare pentru public cu o dezbatere restrânsă, de elită, unde a invitat administrația publică la cel mai înalt nivel, Academia Oamenilor de Știință, directori de instituții, care au influență și sunt obligați prin sarcinile lor să creeze o nouă mentalitate. Biblioteca digitală vs. biblioteca tradițională. Când și cât citim pe Internet, când ne putem informa de pe Internet și când apelăm la biblioteca în forma clasică, atât de dragă nouă, înaintașilor noștri, și cum trebuie să echilibrăm cele două variante.”
Lucian Șova, Ministrul Comunicațiilor: ”Știți că există un disponibil de 10 milioane de euro pentru crearea facilităților IT&C pentru domeniul cultură. Evident Ministerul Culturii este cel care trebuie să aplice pentru absorbția acestor fonduri și pentru crearea unui patrimoniu digital care să reflecte atât opere de artă cât și lucrări științifice sub formă electronică, să fie acesibile și celor care nu pot fi fizic acolo unde se află aceste opere de artă. Facem toate eforturile pentru ca aceste proiecte să se implementeze. Aceste lucruri trebuie să fie accesibile și celor care sunt departe și despre care trebuie să credem că nu vor să-și piardă identitatea națională.
Prof. Adrian Badea, academician în Academia Oamenilor de Știință: ”Am auzit prima dată despre această idee, care îi aparține exclusiv doamnei Banciu, în urmă cu un an, când academia noastră pregătea planul pentru acest an, pentru 2017. Dânsa ne-a făcut o prezentare și noi am aprobat-o imediat, pentru că într-adevăr este o necesitate. Atunci când avem atâția români în străinătate, și atâția care au plecat chiar și cu copiii, copii care nu mai învață în școli românești, noi trebuie să le păstrăm identitatea națională.”
În Foaierul de Lectură a fost lansată cartea ”Dimitrie Gusti. Corespondență. Acte și documente: bibliografie adnotată”, editura Universității din București, coordonatori Zoltán Rostás & Mireille Rădoi.
Mireille Rădoi: ”M-am gândit foarte mult la ce aș putea să spun despre acest volum. Domnul Rostas mi-a fost profesor și acum am avut onoarea de a-mi așeza numele alături de domnia sa, deși contribuția mea nu a fost una extraordinar de revelatoare în privința lui Gusti. De altfel este foarte greu ca cineva să mai spună ceva cu totul nou despre Gusti, ci mai degrabă să facă efortul de a-l reda viu. Acest volum îl redă tinerilor și mai puțin tinerilor preocupați de sociologie, și numai. Gusti a avut și minte lustruită care să reflecteze la realitățile sociale dar a și intrat în cetate și s-a implicat în viața publică, la modul cel mai direct și eficient cu putință.”
Salonul Carol I nu a rămas nici el gol, pentru că acolo a avut loc proiecția filmului ”The Rosslyn Enigma”, unul dintre cele patru filme proiectate în acest an la Strada de C`Arte.
Acest festival înseamnă, printre altele, și posibilitatea de a vizita superba clăire a Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, de a parcurge sălile și saloanele elegante și de a vedea cum tradiția și moștenirea se îmbină cu modernitatea. tururi ghidate gratuite se organizează zilnic, pe parcursul festivalului, între orele 17.00 și 21.00.
Prima zi a festivalului a fost încheiată printr-un concert oferit de Parohia Boteanu-Ienii, ”Pe aripi de vals”, în interpretarea sopranei Ruxandra Urdăreanu, la pian Gőnűl Aptula. În ciuda avertizărilor meteorologice, iubitorii acestui gen de muzică au ieșit din case și au venit la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” pentru a o vedea și asculta pe Ruxandra Urdăreanu.
În cadrul acestui recital, pe scenă a urcat și tânărul violonist Antonio Nicholas Piculeata, acompaniat la pian de către Olga Babaigean.
Programul concertului:
- FRANZ LEHAR Das Land des Lächelns Ich danke für die Huldigung
- JOHANN STRAUSS Der Zigeunerbaron So elend und so treu
- ROBERT STOLZ Venus in Seide Spiel auf deiner Geige das Lied von Leid und Lust
- EMERICH KALMAN Die Csárdásfürstin Heia, heia, in den Bergen
- FRANZ LEHAR Zigeunerliebe Hör‘ ich Cymbalklänge
- FRANZ LEHAR Die lustige Witwe Vilija’s Lied
- JULES MASSENET Meditation au Thaise VIOLONIST Antonio Nicholas PICULEATA, la pian OLGA BABAIGEAN
- JOHANN STRAUSS Die Fledermaus Klänge der Heimat
- GHERSE DENDRINO Lăsaţi-mă să cânt Tu, tu mi-ai dat primul meu vis de iubire
- EMERICH KALMAN Gräfin Mariza Höre ich Zigeunergeige
- JOHANN STRAUSS Die Tänzerin Fanny Elsser Draußen in Sievering
- FRANZ LEHAR Schön ist die Welt Ich bin verliebt
Joi, 21 septembrie
Joi, încă de la primele ore ale dimineții, a fost amplasat târgul de carte în arealul statuii ecvestre a lui Carol I. Nu mai puțin de 14 expozanți așteaptă vizitatori și cumpărători, iubitori de carte și produs cultural de calitate.
În elegantul Salon ”Carol I” a avut loc lansarea și semnarea parteneriatului dintre Fundația Universitară ”Carol I”și Alianța Tinerilor Dunăreni. La eveniment au participat Mireille Rădoi, președintele Fundației Universitare ”Carol I” și vicepreședinții acesteia, Bogdan Babici, Dan Costin Nițescu și George Grigoriță, precum și Eric Bartha, secretarul general al Danube Youth Alliance România.
Tot atunci a fost lansat și un prim proiect realizat în cadrul acestei colaborări, un proiect de studiu sociologic comparativ menit să vadă care este percepția tinerilor față de Uniunea Europeană și viitorul acesteia, în contextul socio-politic actual.
”Acest parteneriat reconfirmă angajamentul ambelor entități de a promova excelența și valoare prin educație și studii aplicate!”, a declarat Mireille Rădoi.
Eric Bartha: ”Ne-am regăsit, alianța noastră și BCU, în mai multe puncte, mai ales pe partea de excelență. Excelența nu poate fi atinsă decât prin educație, acesta din urmă fiind baza oricărei reușite. De aici pornește toată colaborarea noastră, din acest punct comun: dorința de a promova educația și, implicit, excelența.”
Primul proiect lansat, ”Proiect de studiu sociologic comparativ. Percepția tinerilor din Viena și București asupra viitorului Uniunii Europene”, se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, din cele două orașe, care vor răspunde unor întrebări prin intermediul unui chestionar online, distribuit pe site-uri de socializare.
În Foaierul de Lectură a avut loc lansarea Colecției PHD Universitaria, editura Tehnică. ”O editură binecunoscută tuturor, unii dintre noi am crescut cu ea. Editura Tehnică este o editură ce reînvie, cu autori noi, o colecție nouă, pe care o coordonează doamna prof. Doina Banciu”, a spus Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.
Prof. Doina Banciu coordonează recenta colecție PHD Universitaria și a vorbit, de asemenea, de editură. ”Această editură este una veche, cu tradiție. Se numea altfel și din anii 50 a primit denumirea de Editura Tehnică. Aici au fost publicate, în decursul timpului, multe lucrări importante, ale unor personalități.”
O oră mai târziu, în Aulă a fost proiectat filmul ”VIS VIVA” Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, o producție Trinitas TV (48 min.).
”Veți viziona un document despre noi, despre bibliotecă, despre viața noastră, despre viața înaintașilor noștri și cred că va fi un document și pentru cei care vor veni după noi”, a spus Mireille Rădoi, în deschiderea evenimentului.
Acest documentar a fost realizat sub sigla Trinitas, de către Alexandru Trușcă.
”Pentru mine este o onoare să realizez acest film și sper să o fi făcut pentru reprezentarea televizunii Trinitas TV în spațiul acesta deosebit al bibliotecii și al culturii românești, pentru că între BCU și Trinitas TV este un parteneriat mai vechi și acest film este doar o mică parte din materializarea colaborării noastre.”, a spus Alexandru Trușcă.
Spre seară, centrul de interes a devenit Rampa de Jazz și Poezie. Mireille Rădoi, de data aceasta în calitate de poet, și scriitorul Flaviu Predescu au recitat versuri mai vechi și mai noi, din volume tipărite și netipărite. Chitaristul Costin Soare a întregit evenimentul, iar scriitorul Dan Mircea Cipariu a fost amfitrionul evenimentului.
Vineri, 22 septembrie
Cea de-a treia zi a festivalului a început printr-o masă rotundă în Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, o discuție cu tema ”Comunicare strategică și securitate națională, organizată de Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” și Institutul Național de Studii de Intelligence.
În cadrul acestei întâlniri a fost prezentat și un raport de cercetare realizat în urma desfășurării proiectului ”Percepție socială și strategii comunicaționale privind riscurile de securitate națională”. Acest proiect a vizat îmbunătățirea practicilor de management al riscurilor și al comunicării la nivel național, ”prin oferirea de suport specialiștilor în probleme de securitate și în dezvoltarea unor strategii de comunicare eficientă, astfel încât să se poată adresa societății în conformitate cu percepția acesteia asupra riscurilor de securitate.”
Vineri după-amiază, în Foaierul de Lectură, au fost dezbătute proiectele pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri. Întâlnirea a fost moderată de Mireille Rădoi și Dan Mircea Cipariu, pornind de la ideea pentru site-ul rounire.ro.
”Vrem să vedem ce proiecte sunt, după ce criterii se evaluează, dacă ele sunt mai degrabă legate de momentul de acum 100 de ani sau de ce s-a întâmplat între timp, care sunt entitățile care finanțează astfel de proiecte, dacă există o strategie la nivel național. Am constat ușor-ușor că lucrurile nu sunt atât de coerente pe cum ne-am dori. Și discutând cu bunii mei prieteni Ioan Cristescu (directorul Muzeului Național al Literaturii Român) și scriitorul Dan Mircea Cipariu, ne-am gândit să avem o discuție foarte sinceră și responsabilă despre ce se întâmplă în România, despre centenarul românesc, despre țările care au pășit acest prag sau sunt foarte aproape”, a spus Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.
Dan Mircea Cipariu: ”Această discuție a pornit de la un titlu de resursă informatică, rounire.ro, care este o pagină web a Asociației EuroCulturart. Noi ne-am dat seama că în acest moment, dacă vrem să accesăm informații despre evenimente legate de Centenar, nu găsim nimic. Au fost deja finanțate două portaluri care nu există, a existat o comisie ministerială pe vremea cabinetului Cioloș, cu un cabinet care a fost la secretariatul general al Guvernului și care ulterior a fost mutat, în actualul mandat al ministrului Romașcanu… Și ca în mitul ziditorului, ce au încercat să facă alții a doua zi a fost surpat de realitatea politică”.
Pe Strada de C`Arte, lângă statuia lui Carol I, cvartetul CHROMATIC a concertat vineri, spre bucuria trecătorilor și a tuturor celor prezenți la standurile de carte din apropiere.
Nici copiii nu au fost uitați. Pe Strada Copiilor atelierele s-au desfășurat, chiar dacă vremea friguroasă a convins organizatorii să le mute în interior, în holul Intrării Regale. Vineri, micuții s-au jucat în lut alături de Maria Cioată, care i-a învățat cum se modelează piese care, prin ardere, devin apoi adevărate opere de artă ceramică.
În același timp, pentru părinți și nu numai, în Aula BCU a avut loc proiecția filmului ”MNLR 60 – un muzeu unic”, o producție a Muzeului Național al Literaturii Române.
Vineri seara, Rampa de Jazz și Poezie a prins viață alături de scriitorii Ioana Crăciunescu, Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu, care au oferit publicului o parte din poeziile lor, într-un recital de excepție. Momentele de lectură au fost complimentate de superbe piese interpretate de solista Cătălina Beța și pianistul Alexandru Olteanu. Pentru o oră, Foaierul de Lectură (pentru că vremea a impus mutarea spectacolului înăuntru) s-a transformat într-un intim salon de epocă, în care cele două arte s-au combinat seducător.
Iubitorii de film au putut urmări, apoi, în Salonul ”Carol I”, filmul documentar ”Chopin`s Story”.
Seara s-a încheiat cu un spectacol de pantomimă, muzică și dans – ”Rencontres”, oferit de Dragoș și Violeta Huluba.
Sâmbătă, 23 septembrie
Târgul de carte a fost deschis pentru public, în fiecare zi, începând cu ora 10 dimineața, iubitorii de carte care au aflat despre eveniment sau pur și simplu trecătorii oprindu-se, răsfoind cărți, cumpărând și aflând despre noutățile editoriale prezente la standuri.
Primul eveniment organizat sâmbătă a fost un atelier de papier mache, pentru copii, susținut de artistul vizual Sergiu Chihaia. Acesta i-a învățat pe copii cum, din simple bucăți de hârtie și aracet, iau naștere adevărate obiecte de artă, căsuțe, animăluțe și multe alte obiecte, în funcție de imaginația fiecăruia. Cei mici au plecat încântați de la acest atelier, fiecare cu obiectul pe care l-a realizat, îndrumat de artistul invitat de către Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă, organizatorul principal al evenimentelor de pe Strada Copiilor.
Dimineața zilei de sâmbătă a continuat tot cu minunați copii, de data aceasta elevi ai Complexului Educațional Lauder Reut. Micuții au susținut un recital în fața Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, lângă statuia ecvestră. Copiii au cântat, îndrumați de profesoara lor, publicul fiind unul numeros, format din oamenii veniți special să îi vadă și să îi asculte dar și din trecători sau vizitatori ai târgului de carte.
Tot de la Complexul Lauder Reut au fost expuse și mici lucrări de pictură, realizate de elevi de diverse vârste.
Mai târziu, evenimentele pe Strada de C`Arte au continuat cu lansări de carte și importante dezbateri, cu un eveniment in memoriam, un spectacol, proiecții de film și, de la ora 17.00, cu tururi gratuite, ghidate, prin clădirea Bibliotecii centrale Universitare ”Carol I”.
Elegantele saloane și holuri, încăperile destinate studiului dar și aripa modernă, cu intrarea prin strada C.A. Rosetti, toate acestea au fost dezvăluite și prezentate vizitatorilor curioși să afle despre istoria acestei clădiri, încă din perioadele cu regi și regine, în care lumea arăta cu totul altfel dar baza educației era aceeași: cartea.
Foaierul de Lectură, la parterul Corpului Dacia, a devenit un adevărat spațiu literar, evenimentele curgând unul după celălalt, până seara.
Astfel, de la ora 13.00, în cadrul evenimentului ”Regal de istorie”, editurile Librez Publishing și Ler au lansat volumele ”Doamne și domnițe, jupânițe și amante ale domnitorilor români”, de Cornel Bîrsan, ”Petru Dimitrie Cercel, gentilomul care a fermecat Europa”, de Cristian Moșneanu și ”Istorie Furată – Întemeierea Țării Românești: Radu Negru Voda, între mit și adevăr”, de Cornel Bîrsan, Cristian Moșneanu și Adrian Anghel.
Două ore mai târziu, fascinanta actriță și poetă Ioana Crăciunescu lansa cel mai recent volum de poezie, ”Mon General”, apărut anul acesta la editura Tracus Arte, având coperta și ilustrațiile semnate de academicianul Mircia Dumitrescu, iar prefața de George Banu. Amfitrionul evenimentului a fost scriitorul Dan Mircea Cipariu.
”Am aşteptat îndelung acest volum, care acum confirmă puterea Ioanei de a se confrunta cu viaţa. Fără iluzii, dar conservând o vitalitate internă care se constituie în rezistenţă. Rezistenţa adevărului, a materiei, rezistenţa unui poet ce se afirmă pe sine în voluptatea vieţii laice. Ioana nu ridică ochii spre cer şi combate aici noroiul lumii, refuzând obstinat să abdice!” George Banu
Ioana Crăciunescu a susținut și un mic recital din acest nou volum.
A urmat prezentarea ”Colecţiei de Ficţiune”, editura Librex Publishing, autori Monica Ramirez, Oana Arion și Nicoleta Tudor.
Scriitorii Michael Haulică și Bogdan Hrib au prezentat, apoi, Antologia Domino a editurii Tritonic și au vorbit despre mai multe cărți Mystery & Thriller apărute de curând. Genului acesta de carte îi sunt dedicate din ce în ce mai multe manifestări literare și nu numai dar și din ce în ce mai multe volume, iubitorii cărților mystery și thriller având o gamă din ce în ce mai largă de cărți și autori români de uonde să aleagă.
A urmat un eveniment organizat de editura RAO și revista Cultura, in memoriam Augustin Buzura. La acest eveniment au vorbit academicianul Eugen Simion, scriitoarea Angela Martin și Ovidiu Enculescu, directorul general al editurii RAO, iar scriitorul Ioan Groșan a moderat.
Angela Martin a povestit despre ”Cultura”, unul dintre proiectele de suflet ale lui Augustin Buzura: ”Revista Cultura a fost unul dintre proiectele sale cele mai dragi. Revista a fost creată într-un moment de mare tensiune, pozitivă credeam noi pe atunci, când Augustin Buzura împreună cu echipa sa lucra la reformarea Fundației Culturale Române (2003-2004) pentru a o transforma în Institut Cultural Român. Și a lansat această revistă sub auspiciile ICR, voind să facă din ea o revistă de prestigiu. După restituirea sa rușinoasă, în 2005, succesorul său, Horia Roman Patapievici a desființat revista considerând-o nu numai nefolositoare dar și împovărătoare economic. Dar revista nu a fost niciodată o revistă de lux. A fost, poate, de lux, în viziunea celor care consideră cultura însăși de lux.”
Ovidiu Enculescu, directorul editurii RAO, unde a fost publicată integrala Augustin Buzura, a povestit despre cum a început colaborarea editorială:
”<<Nici vii, nici morți>> a fost primul titlu apărut la editura RAO. Cred că urmăream de mult să pun mâna pe o piatră rară, o nestemată, așa cum a fost Augustin Buzura.
Într-adevăr nu avea cum să fie un succes comercial această carte de editoriale, dar satisfacția mea și a editurii a compensat cu vârf și îndesat eventuale nesatisfacții materiale.”
Academicianul Eugen Simion a vorbit despre lupta continuă pe care Augustin Buzura a dus-o pentru literatura de calitate: ”Buzura este unul dintre cei mai dotați prozatori de după război. S-a spus că scrie o proză cu apropouri. Putem spune și așa. Dar a fost o modalitate de a spune adevăruri. Buzura a fost unul dintre autorii cei mai cenzurați. El și Sorescu s-au luptat cel mai mult cu cenzura. Și avea strategiile lui.”
Scriitorul Augustin Buzura a plecat spre o lume mai bună în urmă cu două luni, lăsând în urma sa o viziune literară extrem de importantă.
În același timp, pe Strada de C`Arte, în aer liber, a avut loc cea de-a 8-a ediție a dezbaterii ”Educație la firul ierbii”, organizată de Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă. Tema din acest an a fost ”Arta pentru oraș”, iar inițiatorul și moderatorul întâlnirilor, Andreea Sandu, a structurat dezbaterea pe două părți.
Astfel, în prima parte s-a vorbit despre proiectele B-OSA (Bucharest Open Street Art), Arta la intrare și proiecte educaționale realizate de inițiatorii și coordonatorii proiectelor. Printre invitaţi s-au aflat Steluţa Roşca Stanescu, Ioana Avram, Anca Boeriu, precum si reprezentanţi ai festivalului Strada de C’Arte.
În a doua parte, discuția s-a concentrat pe un alt proiect, o serie de întâlniri, inițiate de School of Creators, cu denumirea ”Creatori de poveste. Povești de inspirat adulții”, Proiect inițiat de Corina Bernschutz. Invitat David Sandu, creator al Școlii de bijuterie contemporană.
Sâmbătă seara a avut loc unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul festivalului: concertul Nicu Alifantis. Organizată în Aulă, această întâlnire cu artistul a strâns în sală un public numeros, care a trecut, ca număr, peste capacitatea maximă a sălii, de 250 de persoane. La fel de carismatic ca întotdeauna, Nicu Alifantis a creat imediat o legătură cu oamenii prezenți,
Duminică, 24 septembrie
Ultimul atelier al ediției din acest an a strâns mai mulți copii dornici să se joace cu formele geometrice. Atelierul de arhitectură și design (susținut de De-a Arhitectura) a fost organizat, pe Strada de C`Arte, de Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă, unul dintre partenerii Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.
Duminică, Rampa de Jazz și Poezie s-a mutat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” și ultimii care au urcat pe această scenă, în această ediție a festivalului, au fost actrița Delia Nartea și chitaristul Maxim Belciug. Ei au prezentat spectacolul ”Împreună sub .lună”, teatru de comedie.
Ediția a VI-a a festivalului Strada de C`Arte s-a încheiat cu proiecția, în Aulă, a filmului ”Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu.
Dorina CIOPLEA[:]