BACALAUREAT

”Bacalaureat”, cel mai nou film semnat de Cristian Mungiu, laureat cu Premiul pentru Regie la Festivalul de Film de la Cannes, acordat ex-aequo regizorului român și regizorului francez Olivier Assayas pentru filmul ”Personal Shopper”, poate fi văzut acum în cinematografele din toată țara și în cadrul unor proiecții speciale în mai multe orașe. Filmul a fost inclus și pe lista realizată de publicația americană ”The Hollywood Reporter” sub titlul: ”21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood”. Cunoscut în perioada de pregătire sub numele de ”Fotografii de familie”, filmul Bacalaureat, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.

Filmul îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni și pe Maria Drăguș. Adrian Titieni a interpretat peste 50 de roluri în filme românești, debutând în 1986 în filmul ”Pas în doi”, regizat de Dan Pița. Maria Drăguș, actrița germană de origine română, a debutat în ”Panglica albă”, filmul lui Michael Haneke recompensat cu Palme d’Or în 2009.

Este a treia participare a lui Cristian Mungiu în competiția oficială, la precedentele două, filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și premiile pentru scenariu și interpretare feminină, în 2012, pentru ”După Dealuri”.

Festivalul de Film de la Cannes selectează în competiția oficială circa 20 dintre cele mai bune filme ale anului, alese din 1800 de filme înscrise în competiție și se desfășoară în acest an între 11 și 22 mai.
bacalaureat-112474l-1600x1200-n-079520ff

  • Regia

    Cristian Mungiu

  • Actori

    Vlad Ivanov, Maria Drăguș, Adrian Titieni

  • Gen film

Dramă

  • Durata

    128 min.

 

Permanent link to this article: https://stradadecarte.ro/bacalaureat/

Jurnalul festivalului