Aer de Bucureşti

coperta-fata-Aer-de-Bucuresti-204x300Joi, 24 septembrie 2015, ora 20:30, în cadrul celei de-a patra ediţii a festivalului cultural în aer liber STRADA DE C’ARTE, în Rampa de Jazz şi Poezie a  Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din Bucureşti, va avea loc un concert-eveniment de lansare a proiectului editorial “AER DE BUCUREŞTI” de Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Mike Godoroja şi Mihai Zgondoiu, proiect editat de Asociaţia Euro CulturArt şi Editura Tracus Arte, cu sprijinul financiar al AFCN (Administraţia Fondului Cultural Român). Show-ul de blues & jazz va fi susţinut de Mike Godoroja & Blue Spirit. După concert, autorii cărţii şi protagoniştii celor două filme documentare AER DE BUCUREŞTI vor susţine o sesiune de autografe. “După proiectul 27.POEZIE DE BUCUREŞTI, din 2007, iată că reuşesc să coordonez şi să produc un nou proiect editorial – carte şi DVD, cu două filme documentare unicat! – dedicat Bucureştiului. Un Bucureşti în cinci prieteni, trei scriitori, un artist vizual şi un muzician de blues, cu care am trăit şi am visat un oraş interior, un spaţiu subiectiv din care poezia se extrage dintr-un flux al realităţii şi al nostalgiei. În priză directă şi în trei tururi, am scris un Renshi de Bucureşti, la cinci mâini. Un exerciţiu de scriere creativă pentru care ne pot invidia şi japonezii, şi bucureştenii de azi pe mâine. Veţi descoperi o muzică seducătoare de Bucureşti şi fotografii în alb-negru despre o realitate tot mai colorată. Veţi respira un altfel de AER DE BUCUREŞTI!”, a declarat Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul şi coordonatorul proiectulului AER DE BUCUREŞTI.

AER DE BUCUREȘTI de Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu este un proiect editorial propus și realizat de Asociația EURO CULTURART și Editura TRACUS ARTE. Proiect co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

AER DE BUCUREȘTI a fost imprimat, în august 2015, la Tipografia World Mediagraph, în 500 de exemplare (prima ediție), din care 50 numerotate de către autori, cu un timbre sec de Mihai Zgondoiu. Cartea a fost tipărită pe hârtie offset Serixo, 160 g. (paginile 1-80) și pe hârtie ecologică Flora Betulla re ciclată, 100 g. (paginile 81-96). Fiecare exemplar este însoțit de un DVD.

AER DE BUCUREȘTI este primul proiect editorial și cultural care propune cinci autori din generații diferite – Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu, din genuri de nișă diferite (poezie, blues&jazz și arte vizuale), care prezintă publicului Bucureștiul „lor”, poetic, vizual și în mărturii audio-video. Acest portret în evantai al Capitalei – ca topos poetic și reper inspirator pentru trei promoții de scriitori din literatura română contemporană – este ilustrat cu fotografii alb-negru de Mihai Zgondoiu. O altfel de „pagină” de istorie literară și artistică a Bucureștiului.

 

Cea de-a patra ediţie a festivalului cultural în aer liber STRADA DE C’ARTE se desfăşoară între 23-27 septembrie 2015, în arealul statuii ecvestre a Regelui Carol I din faţa Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti (Calea Victoriei nr 88, sector 1). Timp de cinci zile, bucureştenii şi vizitatorii capitalei vor beneficia de cea mai amplă ofertă de evenimente culturale de calitate, cu acces gratuit. Pietonalul statuii Regelui Carol I se transformă într-un spaţiu public cultural, găzduind cel mai mare târg de carte în aer liber din Bucureşti. Cele mai importante edituri şi librării, recitaluri de poezie, concerte live de blues şi jazz, lansări de carte, proiecţii de filme, dezbateri şi conferinţe, ateliere de pictură şi desen dedicate copiilor oferă participanţilor un program unic. Cu sloganul “Legalizăm traficul de cultură”, STRADA DE C’ARTE îşi propune să readucă în prim-plan plăcerea de a citi, de a (re)descoperi poezia, literatura, filmul, spectacolul, într-un context urban uşor accesibil, cu o coloană sonoră de jazz şi blues live. Mai multe amănunte puteţi afla accesând pagina web www.stradadecarte.ro

Permanent link to this article: https://stradadecarte.ro/aer-de-bucuresti/

Jurnalul festivalului