Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Muzeul Literaturii Române, împreună cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, organizează în cadrul Festivalului Strada de C’Arte, evenimentul de prezentare a activității Editurii Muzeului Literaturii Române și a celor mai importante evenimente editoriale care au marcat și vor marca anul în curs.
Sâmbătă, 26 septembrie, ora 17:00, în Foaierul de lectură al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Corp Dacia – intrarea Str. Boteanu, nr. 1, va avea loc evenimentul de prezentare a Editurii Muzeul Literaturii Române și a activității editoriale desfășurată de aceasta pe parcursul anului 2015, de la începutul acestuia și până în prezent, dar și a volumelor în curs de pregătire care urmează a fi lansate în această toamnă, oferind publicului bucureștean o avanpremieră a lansărilor la care acesta va fi invitat să participe pe parcursul lunilor care vor urma.
Evenimentul de sâmbătă va fi găzduit de Radu Băieșu și George Neagoe, care se vor opri asupra celor mai importante titluri editate recent de Editura Muzeul Literaturii Române: Marin Preda. Un portret în arhivele Securității de Ioana Diaconescu (cu participarea autoarei), proiect realizat în colaborare cu Fundația Națională pentru Știință și Artă; Cronologia vieții literare românești. Perioada postcomunistă: 1990-1992 (volumele I-III), proiect inițiat de Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” și coordonat de acad. prof. univ. dr. Eugen Simion; Poeți și prozatori tineri în anii ’70-’90 de Cornel Regman; La echinox, în atelier. Corespondență Marian Papahagi – Ion Pop (1969-1981), ediție realizată de Ion Pop; Caietele Avangardei, nr. 5 – Centenar Gellu Naum; Diversité et identité culturelle en Europe (DICE), nr. 12/2, număr lansat în urmă cu două săptămâni.
Printre noutățile editoriale prezentate în avanpremieră în cadrul evenimentului, se numără două volume inedite semnate de Virgil Tănase, Balul de pe goeleta piratului orb și Au înflorit iar vișinii și merii, lansarea oficială a acestora urmând a avea loc în data de 6 octombrie în cadrul unui eveniment special organizat de Muzeul Național al Literaturii Române și de Editura Muzeul Literaturii Române, un volum de corespondență inedită Gala Galaction, o ediție nouă a Testamentului unui eminescolog de Petru Creția, precum și o serie de volume de exegeză, istorie și critică literară semnate de tineri critici literari.
Editura M.L.R. (Muzeul Literaturii Române) a fost înfiinţată cu scopul de a împărtăşi cititorilor rezultatele muncii cercetătorilor care studiau manuscrisele aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române, în 1994. După aceasta, încurajată de succesul primelor cărţi publicate, editura noastră a decis să îi invite pe toţi marii autori preocupaţi de cercetarea filologică, istoria literaturii, sau care pot oferi memorii valoroase, sau ediţii critice ale marilor clasici. Acum oferim numeroase titluri pentru cititorii interesaţi de istoria literară şi arta scrisului şi a studierii capodoperelor autorilor clasici.
Editura noastră a câştigat numeroase premii literare de-a lungul anilor, iar în 2010 a fost evaluată de către C.N.C.S.I.S. cu gradul B + ca editură ştiinţifică.