Expoziţie de pictură “Loc şi vis” Constantin Flondor
9 septembrie – 10 octombrie 2015,
Galeria de arta contemporană şi design Galateca
Curator: Maria Pasc
Vizionarea filmului „ÎNTOARCERI”, în prezenţa artistului, duminică 27 septembrie, între orele 11:00 – 14:00 în cadrul manifestării Strada de C’Arte
Galeria Galateca are plăcerea de a prezenta, din 9 septembrie, expoziţia “Loc şi Vis” a artistului Constantin Flondor, figură marcantă, ce a influenţat întreaga scenă de artă românească începând cu anii 60’. “Loc şi vis” cuprinde lucrări inspirate de locul copilăriei artistului, experienţele personale din desele călătorii de studiu, sinteza unei intense activităţi de creaţie şi de cercetare.
În premieră la Galateca, duminică 27 septembrie va fi vizionat în prezenţa artistului Constantin Flondor, filmul „Întoarceri” (realizat in 1980, film S8mm., 15 minute, fond muzical: studiu de violoncel după muzică bizantină de Paul Constantinescu), eveniment integrat în manifestările Festivalului Strada de C’Arte organizat de Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti.
Muzica şi pictura… armonie, gamă, acord cromatic, dominantă, termeni ce atestă înrudirea. O stare poetică poate genera muzicalitate picturii, iar frumuseţea lumii picturalitate sunetelor. Revenirile cu gândul la o “veselă grădină cu pomi roditori şi mândri feciori…”, nostalgia faţă de primii ani de întâlnire cu lumea, cu locul, cu fiinţele, cu plantele, sunt tot atâtea merinde ce au dreptul de a se întrupa în sunet sau culoare, în formă şi ritm. “Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că în ea S’a odihnit El de toate lucrurile Sale… ”. Tot astfel ne este dată lumina cu cele şapte culori şi universul sonor cu şapte sunete fundamentale, iar noi purtăm pretutindenea puritatea celor şapte ani ai primei copilării, cu aura anilor de atunci, de acasă. Neasemuita sensibilitate enesciană ne este deseori o referinţă. (Constantin Flondor)
Constantin Flondor (1936), unul dintre cei mai importanţi artişti români, este co-fondatorul grupurilor Prolog, Sigma si 1.1.1., ce au fost preocupate de experimente în domeniul artei şi cercetăriilor vizuale interdisciplinare (integrau în arta atât arhitectura şi matematica, cât şi bionica şi cibernetica). Locuieşte şi lucrează în Timişoara. Talentul său este multidisciplinar, artistul abordând foarte multe limbaje precum instalaţia, performance art, mail-art, film, desen, pictura sau literatura. Notabilă este şi contribuţia adusă la elaborarea programei liceului pedagogic la Liceul de Artă din Timişoara, singurul liceu de influenţă Bauhaus din România
Evenimentul expoziţional “Loc şi vis” este organizat de Contemporanii şi Institutul Cultural Român şi face parte din manifestarea Bucureştiul Creativ, care se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 09 septembrie – 10 octombrie 2015, de marţi până vineri între orele 12.00–20.00, sâmbăta de la 11.00–19.00, la Galeria Galateca, Str. C.A. Rosetti nr. 2-4, Bucureşti. Intrare libera.
Contemporanii este un program iniţiat şi derulat de Asociaţia Făuritori şi constă în valorizarea culturii româneşti actuale prin favorizarea actului de creaţie, abordat într-o perspectivă unitară cu creatorul.
Proiectul are ca obiectiv organizarea şi susţinerea de activităţi artistice şi socio-culturale: schimburi culturale internaţionale, diverse manifestări artistice, tabere de pictură, expoziţii, concursuri pentru promovarea talentelor în domeniul artei, educarea sensibilităţii estetice a publicului.
Galeria Galateca. O galerie de artă aplicată. Un proiect în evoluţie, a cărui rădăcină s-a ancorat în tradiţia spaţiului gazdă: Biblioteca Centrală Universitară CAROL I. A plecat de la CARTE şi a ajuns la C’ARTE. A pornit de la cuvântul tipărit şi doreşte să ajungă la cele mai noi forme de comunicare în artă. Am pornit de la ideea de a crea un loc viu şi de a activa un spaţiu ideal poziţionat în cea mai frumoasă piaţă a Capitalei, în sensul experimentărilor continue şi multidisciplinare. La GALATECA relaţia dintre privitor şi creaţia artistică îşi va câştiga întâietatea vizavi de expunerea clasică şi impersonală a operei de artă. Deşi foarte tânără în peisajul spaţiilor culturale, Galeria Galateca a reuşit să se plaseze pe harta naţională şi internaţională prin proiectele de design şi artă contemporană inedite. Astfel, a avut colaborări internaţionale, cu Simon Henwood (Anglia), cu artistul româno-norvegian Timon Botez, cu Roberto Coda Zabetta (Italia), Predrag Popara (Serbia), Frederic Xavier Liwer (Franta) şi Alessio Maximilian Schroder (Italia). Galateca este un proiect care alătură artişti, designeri, arhitecţi, curatori şi oameni de comunicare care îşi propun să dezvolte expoziţii de artă aplicată sau artă multimedia. Galeria Galateca se afla la a doua colaborare cu Festivalul George Enescu, în 2013, fiind galerie parteneră EBienale, bienala de artă contemporană şi design asociată festivalului.