Agentia de C’Arte

Vineri, 21 septembrie 2012, ora 16:00, în Foaierul de lectură al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti s-a dat startul ediţiei a II-a a Străzii de C`Arte, eveniment organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în parteneriat cu Fundaţia Universitară „Carol I”. Planificate să aibă loc într-un spaţiu special amenajat, Rampa de Poezie şi Jazz, primele evenimente au avut loc în spaţiul Foaierului de lectură, deturnări de locaţii datorate precipitaţiilor abundente din Capitală. Au susţinut lecturi publice patru poeţi craioveni grupaţi în jurul revistei “Mozaicul”, apoi Ioan Matiuţ, Gabriel Chifu şi invitatul său special, Adrian Popescu. Prima seară s-a încheiat cu show-ul de blues, poezie şi jazz susţinut de Mike Godoroja& Blue Spirit şi Dan Mircea Cipariu, intitulat “singurătatea vine pe facebook”, după titlul cărţii lansate la eveniment de Dan Mircea Cipariu. Sâmbătă, 22 septembrie 2012, vor susţine recitaluri, la Rampa de Poezie şi Jazz, poeţii Ioana Greceanu (ora 17.00) şi Nicolae Prelipceanu (ora 18:00). De la ora 19.30, Ioana Crăciunescu şi Maria Răducanu vor susţine un mult aşteptat spectacol de blues şi poezie.
“Mozaicul” lui Vintilă Ivănceanu
Vineri, 21 septembrie 2012, de la ora 16:00, s-a lansat Revista Mozaicul, nr. IX/2012, o ediţie specială dedicată poezie şi poetului Vintilă Ivănceanu, în prezenţa scriitorilor craioveni Gabriel Nedelea, Petrişor Militaru, Ionel Ciupureanu şi Daniela Micu.
Fondată de Constantin Lecca, publicaţia Mozaicul este prima revistă de cultură înfiinţată la Craiova, cu o istorie ce datează din anul 1838. Numărul IX al revistei cuprinde patru pagini de poezie, precum şi o amplă anchetă despre poetul Vintilă Ivănceanu.
“Acest număr din Mozaicul este dedicat poeziei. Avem un dosar special dedicat lui Vintilă Ivănceanu, un poet aproape uitat (…) Mai mulţi tineri au scris despre poezia acestuia.”, a spus Daniela Micu, redactor al revistei Mozaicul.
“Dosarul dedicat lui Vintilă Ivănceanu este partea cea mai consistentă a acestui număr, încadrat la Mişcarea ideilor, unde de-a lungul timpului au figurat personalităţi de seamă, dintre acestea Andre Breton, Gherasim Luca. (…) De asemenea, este pentru prima oară în istoria revistei când sunt patru pagini dedicate poeziei. Ne propunem în continuare să promovăm poezia tânără şi foarte tânără.”, a spus Petrişor Militaru.
Evenimentul a continuat cu lectura poeţilor craioveni şi cu oferirea revistei Mozaicul.
„Poezie la prima vedere”, cu Ioan Matiuţ
De la ora 17:00, în cadrul evenimentului “Poezie la prima vedere” a fost invitat poetul arădean Ioan Matiuţ, directorul editurii Mirador, redactor al revistei Arca şi redactor-şef al revistei Monitorul Cultural.
“Acum mai bine de un an de zile, cu secţia de poezie a ASB, la sugestia colegei noastre, poeta Cornelia Maria Savu, am iniţiat un proiect intitulat “Poezie la prima vedere”. Ideea noastră era de a invita scriitori care să citească poeme din volumele lor în curs de apariţie, pentru că aceasta este şi o formulă de a lucra la micile detalii ale volumelor până la publicarea acestora. Am invitat astfel aproximativ 20 de poeţi din generaţii şi zone geografice diferite, iar în
cadrul proiectului Strada de C`Arte reluăm această initiativă. Cel care deschide evenimentul “Poezie la prima vedere” din cadrul Strada de C`Arte este poetul Ioan Matiuţ.”, a spus Dan Mircea Cipariu, moderatorul evenimentului.

“Vreau să vă mărturisesc că proiectul la care lucrez acum este mai aparte, iar problema pe care o am în general, cea a găsirii unui titlu, persistă şi acum. Volumul nu are încă un nume.”, a explicat Ioan Matiuţ. Poetul a citit din antologia editată la editura Tipo Moldova, intitulată „respiră să nu uiţi”, 2011, precum şi dintr-un nou manuscris. De asemenea, a prezentat revista Arca, disponibilă la standurile amenajate din cadrul proiectului Strada de C`Arte.
Gabriel Chifu, primul poet invitat la secţiunea “Cele mai frumoase poezii”
De la ora 18:00, invitaţi în Foaierul de lectură au fost poeţii Gabriel Chifu şi poetul invitat de către acesta, Adrian Popescu. Aceştia au citit în cadrul secţiunii “Cele mai frumoase poezii”.
Dan Mircea Cipariu l-a prezentat pe Gabriel Chifu, menţionând că cel mai recent volum al acestuia, “Însemnări din ţinutul misterios”, Editura Cartea Românească, publicat în 2011, a obţinut premiul Uniunii Scriitorilor din România, secţiunea poezie. Gabriel Chifu a citit un grupaj consistent din volumul care i-a adus distincţia din partea USR în anul 2012.
Turneu cu “singurătatea vine pe facebook”
De la ora 19:30, evenimentele s-au mutat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, unde publicul a asistat la un recital poetic şi la un eveniment de blues şi jazz. Dan Mircea Cipariu & Mike Godoroja & Blue Spirit s-au completat reciproc, colaborarea dintre aceştia şi dintre poezie şi jazz fiind deja cunoscută publicului. Cu această ocazie, Dan Mircea Cipariu şi-a lansat cel mai recent volum de poezie, intitulat “Singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, apărut în 2012. Un volum care a beneficat de o grafică şi ilustraţii special realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja i-au mulţumit directoarei BCU, Mireille Rădoi, cea care a avut iniţiativa unui astfel de eveniment inedit, care cuprinde şi implică din ce în ce mai multe arte în fiecare an.
“Faptul că poezia, în ultima vreme a devenit imperiosul motiv al unor evenimente culturale neobişnuite, se datorează unor oameni precum Mireille Rădoi şi Dan Mircea Cipariu.”, a spus Mike Godoroja.
„Sunt bucuros să mă aflu în faţa domniilor voastre alături de Mike Godoroja. Nu suntem la primul eveniment de acest fel, Blues Poems. Încep un turneu împreună cu Mike Godoroja& Blue Spirit, iar evenimenul din această seară este primul dintr-un şir de evenimente destinate lansării volumului “Singurătatea vine pe facebook”, apărut de curând la Editura Tracus Arte.”, a spus Dan Mircea Cipariu.
Cea de a doua zi a proiectului Strada de C`Arte îşi aşteaptă publicul în aer liber, în spaţiile special amenajate în jurul BCU, iar programul zilelor următoare poate fi consultat la adresa web: http://www.agentiadecarte.ro/2012/09/rampa-de-jazz-si-poezie-cel-mai-important-desant-poetic-din-ultimii-ani/
Andra ROTARU
Dan Mircea CIPARIU

http://www.agentiadecarte.ro/
www.operascrisa.ro

Permanent link to this article: https://stradadecarte.ro/901-2/

Jurnalul festivalului