STRADA DE C’ARTE 2013

Proiect

E cool să fii cult pe Strada de C’Arte a treia ediţie!

 

Biblioteca Centrală Universitară Carol I în parteneriat cu Fundaţia Universitară Carol I lansează cea de-a treia ediţie a festivalului cultural în aer liber Strada de C’Arte, care va începe vineri, 20 septembrie, la ora 19.00 şi se va încheia sâmbătă, 28 septembrie, la ora 22.00. Timp de opt zile bucureştenii şi vizitatorii capitalei vor beneficia de cea mai amplă ofertă de evenimente culturale de calitate, cu acces gratuit. Strada Boteanu se transformă într-o zonă pietonală, găzduind cel mai mare târg de carte în aer liber din Bucureşti. Cele mai importante edituri şi librării, recitaluri de poezie, concerte live de blues şi jazz, lansări de carte, ateliere de reciclare, proiecţii de filme, dezbateri, expoziţii de artă contemporană şi ateliere de creaţie dedicate copiilor vor face parte dintr-un program unic pe care organizatorii îl propun iubitorilor de carte şi arte.

„Anul trecut, Strada de C’Arte s-a bucurat să primească peste 15.000 de vizitatori care au însufleţit zona Bibliotecii Centrale Universitare Carol I. Anul acesta, vom scoate pentru a treia oară cărţile în stradă şi am pregătit pentru publicul larg, indiferent de vârstă sau situaţie materială, o mulţime de formule cool de exprimare a celor 7 arte”, a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al BCUB. “Strada de C’Arte se va desfăşura în paralel cu ultima săptămână a Festivalului George Enescu, întregind oferta culturală din inima Bucureştiului. Împreună, cele două evenimente vor crea o atmosferă strălucitoare, demnă de o capitală europeană. Aş sublinia că şi această ediţie, asemenea celor două anterioare, va fi organizată graţie partenerilor noştri privaţi, cărora le mulţumim că au ales să investească în acest proiect cultural. Ca o noutate anul acesta, beneficiem şi de sprijinul AFCN!”, a mai adăugat Mireille Rădoi.

Editurile prezente la târgul de carte pe Strada Boteanu oferă vizitatorilor şi de această dată sute de titluri româneşti şi străine. Iubitorii de literatură vor putea participa la lansări de carte în Foaierul de Lectură şi sunt invitaţi la recitalurile şi concertele live din Rampa de Jazz şi Poezie.

Aula BCU Carol I va găzdui în seara de 20 septembrie Noaptea Albă a Filmului Românesc, care va începe la ora 19.00.  Institutul Aspen România (www.aspeninstitute.ro) pregăteşte Festivalul Ideilor – o simfonie a ideilor la confluenţa de culturi, care se va desfăşura atât în Aula Bibliotecii, cât şi în Salonul Carol. Evenimentul cuprinde o serie de dialoguri pe teme culturale, identitare şi de diaspora, la care sunt invitaţi mari artişti de la Festivalul George Enescuşi personalităţi prezente la Bucharest Forum 2013. Discuţiile vor fi transmise live pe website-ulwww.stradadecarte.ro.

Pe Strada Boteanu, tinerii pasionaţi din echipa Reciclare Creativă (www.reciclarecreativa.ro) vor pune imaginaţia vizitatorilor la treabă şi îi vor învăţa să creeze artă urbană din deşeuri. Iar cei mici, sub îndrumarea voluntarilor de laInstitutul de Management şi Dezvoltare Durabilă (IMDD, www.imdd.ro), vor putea participa la ateliere de modelaj, desen, pictuă, concursuri şi lecturi la iarbă verde pe Strada Copiilor (în faţa Bisericii Boteanu).

Galateca (str. C.A. Rosetti, nr. 2-4) îşi va cuceri vizitatorii cu instalaţia de sunet şi artă Ajuns la prăbuşire. Un contact strident cu Timon Botez. Galeria este avanpost al conceptului Henwood Library, iar titlurile renumitei edituri vor fi disponibile atât în gallery shop, cât şi într-un stand al târgului de carte.

Intrarea Regală (str. Dem I. Dobrescu, nr. 1) îi aşteaptă pe vizitatori să Descopere România prin filatelie şi artă, cu o expoziţie realizată de Romfilatelia.

Pentru cei care vor să se relaxeze, Strada de C’Arte pregăteşte terase efemere încadrate de monumentele istorice impunătoare, muzică de la Guerrilla live şi acces liber la reţeaua wireless.

“Propunem vizitatorilor tururi ghidate şi o expoziţie inedită de manuale şi dicţionare din secolele XVIII şi XIX, Cartea spre Lumină, pentru a le dezvălui misterele Bibliotecii şi frumuseţea spaţiilor restaurate recent. Fiecare ediţie a Străzii de C’Arte a atras mai bine de 2.000 de participanţi la aceste tururi”, a precizat Mireille Rădoi.

Pentru mai multe detalii legate de conceptul şi programul festivalului, vizitaţi website-ul www.stradadecarte.ro,

pagina de Facebookhttp://www.facebook.com/BibliotecaCentralaUniversitaraCarolI

sau urmăriţi Strada de C’Arte pe Twitter @StradadeC_Arte.

Începând cu 21 septembrie pe website-ul festivalului veţi găsi jurnalul fiecărei zile.

Jurnalul festivalului

Ziua 8

Ziua 8 2013


Ziua 7

Ziua 7 2013


Ziua 6

Ziua 6 2013


Ziua 5

Ziua 5 2013


Ziua 4

Ziua 4 2013


Ziua 3

Ziua 3 2013


Ziua 2
Duminica, Strada de C’Arte a debordat de soare si culori. Intre atelierele de pictura, desen si modelaj, cele de reciclare creativa si sesiunea de lectura la iarba verde, copii, dar si cei mari au inundat strada Boteanu cu energie si imaginatie.
In Foaierul de lectura, vizitatorii au fost invitati sa se delecteze la evenimentele “Poezie la prima vedere”, cu Maria Postu si Cristiana-Maria Purdescu si “Cele mai frumoase poezii” cu Ioana Diaconescu, Rodian Dragoi, Cornelia Maria Savu si Viorel Lica.
Pe seara, Rampa de Jazz si Poezie i-a rasfatat pe iubitorii de muzica cu un regal artistic. Patru mari chitaristi, Rares Totu, Nicu Patoi, Calin Grigoriu si Alex Vișan, impreuna cu Mike Godoroja & Blue Spirit au urcat pe scena alaturi de actrita si poeta Ioana Craciunescu. Imbinarea dintre lirica si sunetul organic al chitarelor s-a dovedit a fi o reteta seducatoare pentru spectatorii care au fost incantati ca show-ul s-a prelungit cu mai bine de o ora, pana aproape de miezul noptii.
Mai multe

Ziua 2 2013

Ziua 1
Copii au dat startul celei de-a treia editii a festivalului Strada de C’Arte la atelierele de pictura, desen si modelaj organizate de Institutul de Mangement si Dezvoltare Durabila (www.imdd.ro). In Curtea de Ahitectura, tinerii de la Reciclare Creativa i-au invitat pe vizitatori sa-si dea frau liber imaginatiei si sa transforme deseuri in obiecte decorative.
Dupa-amiaza a fost rezervata “poeziilor la prima vedere” alaturi de E. Zăinel, M. Mirea si L. Dan si “celor mai frumoase poezii” cu A. Suciu, L. Vasilescu, V. Iacob, si L. Pendefunda, in Foaierul de lectura.
Rampa de Jazz si Poezie a fost deschisa de Mike Godoroja & Blue Spirit si grupul poeţilor “Marfă Reîncărcată” (Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu).
“Legatura cu muzica apare din faptul ca fiecare poet este un muzician ratat; mai mult decat poezia este muzica, sunetul muzicii si, undeva, poetul ascunde in insiruirea de cuvinte o linie melodica, pe care se pricepe sa o umple cu semnificatii folosind cuvinte mai bine sau mai putin bine alese”, a spus Dan Pleşa.
“Poezia e un act scenic, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru ca greu poti sa afirmi ca exista o aplecare din partea publicului pentru lectura de poezie acasa. Ea e mult mai pasionanta, mult mai atractiva pe scena, mai ales cand este spusa, cand este comunicata de catre poet. Ca atare, contextul “Marfa reincarcata” si noi este un context firesc”, a adaugat Mike Godoroja.

Ziua 1 2013

Foaierul de lectura

Sâmbătă, 21 septembrie

 

18.00-19.00 Poezie la prima vedere: E. Zăinel, M. Mirea, L. Dan

19.00-20.00 Cele mai frumoase poezii: A. Suciu, L. Vasilescu, V. Iacob, L. Pendefunda

 

Duminică, 22 septembrie

 

18.00-19.00 Poezie la prima vedere: M. Postu, C. Purdescu

19.00-20.00 Cele mai frumoase poezii: I. Diaconescu, R. Drăgoi, C. M. Savu, V. Lică

 

Luni, 23 septembrie

 

18.00-19.00 Poezie la prima vedere: E. Becheru, N. Popa

19.00-20.00 Cele mai frumoase poezii: V. Milescu, M. Filimon, C. Mărgineanu

 

Marţi, 24 septembrie

 

18.00-19.00 Poezie la prima vedere: A. Novac, F. Dochia

19.00-20.00 Cele mai frumoase poezii: O. Prodan, S. Grazia-Dima, C. Abăluţă

 

Miercuri, 25 septembrie

 

18.00-19.00 Poezie la prima vedere: E. Ţarălungă, E. Macadan, I. Greceanu, A.M. Sireteanu

19.00-20.00 Cele mai frumoase poezii: A. Pârvu, T. Dună

 

Joi, 26 septembrie

 

18.00-19.00 Poezie la prima vedere: V. Diaconu, G. Toma

19.00-20.00 Cele mai frumoase poezii: A. Mizumschi, M. Gălăţanu, H. Gârbea, N. Tzone

 

Vineri, 27 septembrie

 

18.00-19.00 Poezie la prima vedere: A. Stănescu, L. Popescu

19.00-20.00 Cele mai frumoase poezii: P. Şuşară, D. Bănulescu, C. Perţa

 

Sâmbătă, 28 septembrie

 

18.00-19.00 Poezie la prima vedere: L. Negoiţă, N. Oprea, M. F. Şandru

19.00-20.00 Cele mai frumoase poezii: I. Ieronim, G. Şoitu

Aula

Vineri, 20 septembrie

 

Noaptea Albă a Filmului Românesc

19:00-20.30 Proiecţie film Tatăl Fantomă (regia Lucian Georgescu)
21:00-23.30 Proiecţie film Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete)

 

Sâmbătă, 21 septembrie

 

21.00-23.00 Proiecţie film O zi din viaţă (Life in a day, documentar, SUA)

 

Marţi, 24 septembrie

 

10.00-13.00 9 ani de o9atitudine! Lansarea Observatorului european antifurt de identitate

 

Miercuri, 25 septembrie

 

18.30-20.30 Seminar Multimedia The NO Project powered by Bancpost

 

Joi, 26 septembrie

 

17.00-19.00 Festival of Ideas. Invitat: Edward Luttwak, Senior Associate, Center for Strategic and International                                          Studies.Aspen Institute Romania

 

Vineri, 27 septembrie

 

13.00-14.00 Lansarea volumului Lev Troţki. O viaţă de revoluţionar, ed. RAO

21.00-21.15 Proiectie film Fata din Transilvania (regia Sabin Dorohoi)

21.15-23.15 Proiecţie film Trebuie să vorbim despre Kevin (We need to talk about Kevin)

 

Sâmbătă, 28 septembrie

 

17.00-19.00 Festival of Ideas. Invitat: Kathryn Kolbert, Director of the Athena Center for Leadership                                                              Studies,Barnard College, USA. Aspen Institute Romania

21.00-23.00 Proiecţie film Venus (comedie, SUA)

 “Tatal Fantoma”

httpv://www.youtube.com/watch?v=c8WeqfvoM0c

“Undeva la Palilula”

httpv://www.youtube.com/watch?v=9k1eATbfWt8

“O zi din viata”

httpv://youtu.be/JaFVr_cJJIY

“Trebuie sa vorbim despre Kevin”

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZLRgAe2jLaw

“Fata din Transilvania”

httpv://www.youtube.com/watch?v=gWy4KVkCILg

Rampa de jazz si poezie

Sâmbătă, 21 septembrie

 

20.00-21.00 Mike Godoroja & Blue Spirit & grupul poeţilor Marfă Reîncărcată

 

Duminică, 22 septembrie

 

20.00-21.00 Romanian Guitar Heroes (Rareș Totu, Nicu Patoi, Călin Grigoriu, Alex Vișan) & Ioana Crăciunescu

 

Marţi, 24 septembrie

 

20.00-21.00 Puiu Pascu Trio (Puiu Pascu, Virgil Popescu, Claudiu Purcărin)

 

Miercuri, 25 septembrie

 

20.00-21.00 Off-line Trio (Orosz-Pal Jozsef, Gyergyai Szabolcs, Pal Gabor) & Florina Zaharia, Rampa de Jazz şi Poezie

 

Vineri, 27 septembrie

 

20.00-21.00 Andras Varga & Miruna Vlada, Andra Rotaru, Livia Roşca

 

Sâmbătă, 28 septembrie

 

20.00-21.00 Swing De Bucureşti: Emy Drăgoi Quartet & Mireille Rădoi

Strada copiilor organizata de

imdd logo_v7

Sâmbătă, 21 septembrie

 

10.00-12.00 Desen, pictură, modelaj. Concurs

17.00-19.00 Atelier de modelaj în lut, desen și pictură. Concurs

 

Duminică, 22 septembrie

 

11.00-12.00 Lectură la iarbă verde

17.00-19.00 Atelier de colaj, desen și pictură. Concurs

 

Miercuri, 25 septembrie

 

17.00-19.00 Lectură la iarbă verde, Strada Copiilor

 

Joi, 26 septembrie

 

17.00-19.00 Atelier confecţionare obiecte hand-made

 

Vineri, 27 septembrie

 

17.00-19.00 Atelier de Street Art

 

Sâmbătă, 28 septembrie

 

10.00-12.00 Desen și pictură, modelaj. Concurs. Expoziție picturi și colaje copii

17.00-19.00 Dezbaterea Educație la firul ierbii, ediția a V-a, cu tema Apa este Viață

Detalii pe site-ul IMDD  si pe Facebook

Targ & Expo

 
sigla eikon imaginea cuvlogo_byton (1)

 

 

 

Ateliere

Sâmbătă, 21 septembrie

 

10.00-12.00 Desen, pictură, modelaj. Concurs, Strada Copiilor

11.00-13.00 Atelier de Reciclare Creativă, Curtea de Arhitectură

17.00-19.00 Atelier de modelaj în lut, desen și pictură. Concurs, Strada Copiilor

17.00-19.00 Atelier de Reciclare Creativă, Curtea de Arhitectură

 

Duminică, 22 septembrie

11.00-12.00 Lectură la iarbă verde, Strada Copiilor

12.00-14.00 Atelier de Reciclare Creativă, Curtea de Arhitectură

17.00-19.00 Atelier de colaj, desen și pictură. Concurs, Strada Copiilor

18.00-20.00 Atelier de Reciclare Creativă, Curtea de Arhitectură

 

 

 

Miercuri , 25 septembrie

 

17.00-19.00 Lectură la iarbă verde, Strada Copiilor

 

Joi, 26 septembrie

 

17.00-19.00 Atelier confecţionare obiecte hand-made, Strada Copiilor

 

Vineri, 27 septembrie

 

17.00-19.00 Atelier de Street Art, Strada Copiilor

 

Sâmbătă, 28 septembrie

 

10.00-12.00 Desen și pictură, modelaj. Concurs. Expoziție picturi și colaje copii, Strada Copiilor

12.00-14.00 Atelier de Reciclare Creativă, Curtea de Arhitectură

Sesiuni gratuite de portrete, The NO Project powered by Bancpost, 19.00-20.00

 

 

Permanent link to this article: http://stradadecarte.ro/strada-de-carte-2013/

Jurnalul festivalului